Broos nat haar en rekbaarheid

Vrouw met nat haar
Foto: ESB Professional/Shutterstock
Vraag: Kan het aantrekken van een trui of sweater na het douchen wanneer het haar nog nat is, effect hebben op het haar of is het beter om te wachten tot het haar droog is om kleren aan te trekken om op die manier haarverlies te vermijden.
 
Antwoord: Vochtig haar is inderdaad wel brozer dan droog haar. Maar ik heb nog nooit gehoord van problemen veroorzaakt door het aantrekken van pulls over nat haar. Zorg er wel best voor dat uw haar handdoekdroog is, zodat de bovenkant van uw kledij niet nat wordt.
 
Het grootste risico bij het aanraken van nat haar is het té ruw behandelen. Veel dames en heren met langer haar willen hun haar nog steeds drogen zoals ze gewoon waren als kind of bij korter haar. Ze leggen een handdoek op het hoofd en wrijven en wrijven maar, net alsof ze schoenen aan het boenen zijn.
 
Het gevolg daarvan is dat het haar er precies als een rattennest uitziet en moet ontward worden. En sommigen doen daar nog een schepje bovenop en nemen de dichtstbijzijnde borstel om het haar te ontwarren en breken daarbij heel wat haarlokken.
 
In vochtige toestand kan het haar uitrekken tot twee keer zijn normale lengte. Het kan daarbij wel makkelijk gaan breken bij de zwakkere punten. Wanneer u gaat wrijven, gaat het haar gewoonlijk ook zwellen en kan de cuticula ruw worden door het wrijven met de handdoek.
 
Dit lijkt misschien wel een beetje op het aantrekken van kleren, maar aangezien de cuticula groeit van hoofdhuid naar uiteinde, zult u een trui over het hoofd kunnen trekken en zal die over het haar glijden met minimale bezorgdheid.
 
Haarverlies betekent dat iets de haarfollikel beschadigt of ervoor zorgt dat die zich gaat afscheiden. Merkt u dat u haar verliest door het aantrekken van een trui over nat haar, dan gaat u best eens naar een dermatoloog om te zien of er iets is dat huidirritatie veroorzaakt en er daardoor een lossere haarbevestiging is.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De elasticiteit van haar