Hirsutisme (overbeharing)

Haartje uittrekken met een pincet
Foto: Pumbastyle/Shutterstock
Vraag: Ik ben een meisje van bijna 18 jaar oud. Ik merk nu al een tijdje dat mijn lichaamshaar donkerder en dikker geworden is en dat er een paar verspreide haren zijn in mijn nek en op mijn borst die verre van normaal te noemen zijn.
 
Ik heb gelezen over hirsutisme (overbeharing). Kan het zijn dat ik aan een milde vorm van deze aandoening lijd? En is haargroei iets dat kan beïnvloed worden door je genen? Ik vraag dit omdat mijn pa erg behaard is.

 
Antwoord: In de meeste gevallen is hirsutisme een aandoening waarover je geen vragen zou hebben, moest je eraan lijden.
 
Haargroei kan moeilijk als “abnormaal” beschouwd worden wanneer het leden betreft van bepaalde rassen of etnische achtergronden, tenzij de hoeveelheid haar significant is. Gewoonlijk vertonen personen van landen rond de Middellandse Zee, Zuid- en Centraal- Amerika en Indonesische oorsprong (onder andere) soms méér lichaamshaar (en ook dikker haar) dan Oost-Europeanen en mensen uit het Noorden. Dit is genetisch bepaald, dus is het verbonden zowel met je voorgeslacht als met je onmiddellijke verwanten.
 
In veel gevallen is de beste methode om af te rekenen met ongewenst haar wanneer je last hebt van “een paar haartjes” op vreemde plaatsen, gewoon het verwijderen van die haartjes met behulp van de traditionele methodes, zoals uittrekken met een pincet, scheren of epileren met was. Als je een toename ziet in de hoeveelheid haargroei op plaatsen die ongewoon zijn voor een jonge vrouw (borst, voorkant van de nek en gezicht), dan zou je best met je dokter spreken over mogelijke oorzaken.
 
Er zouden kunnen hormonale factoren een rol spelen en gezien je leeftijd, heb je misschien gewoon te maken met de effecten van hormonale veranderingen eigen aan adolescentie. Alleen je dokter kan bepalen of het probleem hormonaal is en of het al dan niet abnormaal te noemen is.
 
Er bestaan behandelingen, zelfs voor de meest hardnekkige gevallen van abnormale haargroei, maar sommige van de methodes kunnen erg duur uitvallen en vereisen soms meerdere sessies om blijvende resultaten te bekomen.
 
Hoe je de situatie zoals ze zich voordoet aanpakt, hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur. Probeer je geen zorgen te maken over een beetje te veel ongewenste haren en probeer die te zien als een louter cosmetische zaak, tenzij je tekenen van verslechtering opmerkt. Maar denk eraan, als je denkt dat de haargroei een voorteken is van een mogelijk ernstiger probleem, ga dan naar je dokter.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Ongewenste haargroei bij vrouwen