Grijs haar dat snel terugkomt

Haar met grijze uitgroei
Foto: Doro Guzenda/Shutterstock
Vraag: Hallo, ik ben 46 jaar. Ik hou van mijn rode … euh kastanjebruine haar. Mijn natuurlijke kleur is bruin. Ik verfde mijn haar onlangs nog en ik zie alweer grijze haren opduiken. Hoe komt het dat het grijs zo snel terugkeert? Dit brengt me van mijn stuk. Ik heb een permanent genomen een maand geleden, maar ik heb al altijd dit probleem met haarkleur gehad. Groeit mijn haar zo snel? Help me aub. Bedankt.
 
Antwoord: Het probleem waarover u spreekt, is niet ongewoon. Gemiddeld groeit iemands haar een goede cm per maand. Na twee weken ziet u dus reeds een halve cm nieuwe groei. Aangezien u last hebt van grijze haren, zult u tussen die nieuwe groei natuurlijk ook grijs zien, vooral wanneer het haar zo gestyled is dat de hoofdhuidzone zichtbaar is. (Wanneer uw voorste haarlijn bloot is of wanneer uw haar een scheiding heeft en relatief plat ligt.) Vooral bij donkerdere, rijkere haarkleuren (zoals bij u) zal het grijs opvallen.
 
Ziet u méér grijs dan nieuwe groei alleen – ziet u bijvoorbeeld lokken die volledig grijs zijn – dan is het probleem van een andere aard en ook dit komt veel voor bij pogingen om grijs haar te kleuren. Grijs haar heeft namelijk een grotere neiging om resistenter te zijn tegen binnendringen van chemische behandelingen en haarkleur. Soms wordt de cuticula meer gesloten naarmate het haar zijn pigmentatie verliest en verhindert die zo de penetratie van haarkleuren of permanentoplossingen.
 
De permanent die u kreeg, zou moeten helpen om het haar te verzachten en de cuticula te openen, maar de cuticula van de grijze haren zal nog steeds meer gesloten zijn dan die van uw haar dat nog kleur heeft. Als u dus verfde na het permanenten, zal de kleur niet zo diep doordringen in de grijze haren als in de niet-grijze haren.
 
Maar laat duidelijk zijn dat een “open” cuticula zeker niet iets is wat u wilt. Open schubbenlagen zijn een indicatie van haarbeschadiging en kunnen het haar droog en broos maken, omdat de open cuticula vocht in het haar laat ontsnappen. De meeste goede chemische behandelingen omvatten stappen of ingrediënten om de cuticula opnieuw te helpen sluiten en het haar zo gezond mogelijk te houden.
 
Als ik uw probleem goed begrijp, dan hebt u enkele opties. U kunt het groeitempo van het haar duidelijk niet veranderen en u wilt dit ook niet. U kunt echter uw haar op zo’n manier stylen dat er een minimum nieuwe groei zichtbaar is. Een kriskras scheiding is goed om nieuwe groei te camoufleren en een kapsel met pony is een ideale manier om de voorste haarlijn verborgen te houden.
 
Er zijn ook nieuwe producten op de markt om uitgroei te behandelen en de grijze haren die zichtbaar worden tussen twee kleuringen in, te doen verdwijnen. Zo’n producten werken de haarwortels bij en dit zou uitstekend werken in uw geval. U kunt online zoeken naar méér info over dergelijke producten en lezen hoe u de juiste kleur moet kiezen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Grijze uitgroei bijwerken