Sneeuw op je haar

Lang haar, bedekt met sneeuw
Foto: Photoartbox/Getty Images/Canva
Vraag: Is sneeuw slecht voor je haar? Ik vind het mooi en romantisch wanneer er sneeuw op mijn haar ligt. Maar, hoe gevaarlijk is het? Is het ongezond voor mijn haar?
 
Antwoord: Wanneer sneeuwvlokken op je haar landen, brengen ze een vleugje wintermagie. Toch neemt het verhaal een andere wending als het gaat om het welzijn van je haar. Het idyllische beeld van met sneeuw bedekt haar verbergt de potentiŽle risicoís die het kan meebrengen voor je lokken. Sneeuw op zichzelf is niet schadelijk voor je haar, maar de weersomstandigheden die met sneeuw gepaard gaan, kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je haar.
 
Een van de mogelijke problemen bij sneeuwachtig weer is de koude lucht die ermee gepaard gaat. Koude lucht is vaak droog en kan vocht aan je haar onttrekken, waardoor het droog en vatbaarder wordt voor breuk. Droog haar is niet alleen gevoeliger voor beschadiging, maar de droogte kan ook leiden tot pluizig en dof uitziend haar. Je kunt dit droogte-effect bestrijden door hydraterende producten te gebruiken om je haar te verzorgen.
 
De koude lucht kan de buitenste beschermende laag van je haar, de cuticula, doen samentrekken. Hierdoor kan je haar zijn soepelheid verliezen. Dit maakt het gevoeliger voor schade, wat kan leiden tot breuk en gespleten punten. Dit is vooral een risico voor mensen met reeds beschadigd of verzwakt haar.
 
Wanneer sneeuwvlokken op je haar neerdalen, kunnen ze smelten en veranderen in vocht. Hoewel je zou denken dat het vocht welkom is in de droge winterlucht, kan het zorgen voor mogelijke problemen. De gesmolten sneeuw, nu water, kan in de haarschacht dringen. Wanneer dit water opnieuw bevriest, kan het je haar gevoeliger maken voor breuk.
 
De opeenhoping van sneeuwvlokken op je haar kan een dunne laag ijskristallen creŽren, wat kan zorgen voor haar dat zwaarder aanvoelt en mogelijk gaat klitten. Bovendien zal het smelten van de sneeuw je haar nat maken, en we weten allemaal dat haar het zwakst is als het nat is. Voorzichtig ontklitten met een grove kam of met je vingers is een mogelijke oplossing om dit aan te pakken zonder haarbeschadiging.
 
En we mogen niet vergeten dat de combinatie van droge winterlucht en bepaalde stoffen de gevreesde statische elektriciteit kan veroorzaken. Sommige mensen verwarren het ene met het andere. Het is niet de sneeuw die het haar statisch maakt, maar wel de algehele weersomstandigheden die ermee gepaard gaan en de stoffen van bepaalde winterkleding die we dragen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kan regen ervoor zorgen dat je kaal wordt?