Regen en kaal worden

Vrouw met nat haar in de regen
Foto: IPGGutenbergUKLtd/Getty Images/Canva
Vraag: Ik was naar een tv-serie aan het kijken, en op een gegeven moment vertelde een jongen zijn vriendin dat ze een paraplu moest gebruiken omdat de regen ervoor zou zorgen dat ze kaal zou worden. Is dit waar? Kan regen ervoor zorgen dat je kaal wordt? Wat is de logica achter regen die haaruitval veroorzaakt? Misschien vervuiling?
 
Antwoord: Nee, het idee dat regen je kaal doet worden, is niet waar. Regen zelf heeft geen directe invloed op haarverlies. Haarverlies wordt voornamelijk veroorzaakt door genetische factoren, hormonale veranderingen, leeftijd en bepaalde medische aandoeningen. Het is mogelijk dat de uitspraak in de tv-serie bedoeld was als humor, eerder dan gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.
 
Menselijk haar bestaat hoofdzakelijk uit een eiwit genaamd keratine, en de structuur ervan dient om water op te nemen en los te laten zonder schadelijke gevolgen. Elke haarstreng bestaat uit meerdere lagen. De buitenste laag van het haar, bekend als de cuticula, bestaat uit overlappende schubben die watermoleculen toelaten om door te dringen zonder de integriteit van het haar aan te tasten.
 
Deze natuurlijke eigenschap om vocht op te nemen en vrij te geven, zorgt ervoor dat regenwater de haarschacht niet schaadt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, beschadigt deze tijdelijke opname van water het haar niet en leidt het niet tot haarverlies. In feite heeft haar eigenschappen die het aan een blootstelling aan water doen weerstaan, en het opzwellen van de cuticula is een natuurlijk en omkeerbaar proces.
 
Regenwater is een natuurlijk verschijnsel dat het gevolg is van de condensatie van waterdamp in de atmosfeer. Het bestaat voornamelijk uit waterdruppels, maar kan afhankelijk van de omgevingsomstandigheden ook kleine hoeveelheden mineralen, verontreinigingen en gassen bevatten. Regenwater is licht zuur door de aanwezigheid van opgeloste kooldioxide, maar deze zuurgraad is te mild om schade aan het haar te veroorzaken.
 
Het is belangrijk te begrijpen dat de gezondheid van het haar wordt be´nvloed door verschillende omgevingsfactoren, waaronder blootstelling aan zonlicht, vervuiling en het gebruik van haarverzorgingsproducten. In vergelijking hiermee vormt regenwater een minimaal risico voor de gezondheid van het haar.
 
Hoewel het waar is dat nat haar vatbaarder is voor breuk, heeft elk type water (kraanwater, regen, putwater, enz.) dit effect. Nat haar is elastischer en gevoeliger voor rek en breuk, maar het leidt niet noodzakelijk tot permanent haarverlies en kaal worden. Een juiste haarstyling, inclusief voorzichtig ontklitten, zal eventuele risico's verbonden aan nat haar verminderen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Haarproblemen
 
Absorbeert haar water?