Pigmentproductie

Grijze haren
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik ben 33 jaar en heb enkele grijze haren. Ik heb echter ontdekt dat veel van die haartjes half grijs zijn (van haarpunt tot het midden), terwijl de andere helft (van het midden tot de wortel) mijn natuurlijke bruine kleur heeft.
 
Is het niet verondersteld net andersom te zijn? Als het haar grijs wordt, hoe komt het dan dat sommige haren donkere wortels hebben met volledig witte punten? Ik verf mijn haar niet. Kunt u me uitleggen hoe dit te verklaren is?

 
Antwoord: Er is eigenlijk geen wet die zegt dat follikels die stoppen met het produceren van pigment dat NOOIT opnieuw zullen doen. Er zijn eigenlijk veel verschillende oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor het stoppen van de pigmentproductie. Sommigen daarvan kunnen tijdelijk of sporadisch zijn. Dit zou de eigenaardige kleuren van uw lokken kunnen verklaren. In sommige gevallen merken mensen dat hun haar afwisselende stroken met kleur en gebrek aan kleur ontwikkelt door herhaaldelijke welles-nietes productie van pigment.
 
Naast deze mogelijkheid is er het feit dat wanneer de punten poreuzer worden, het pigment kan verdwijnen van de punten die het meest poreus zijn en kan weerhouden worden daar waar de cuticula steviger en gladder is.
 
Ik weet bijvoorbeeld dat mijn eigen moeder wiens haar ik reeds tientallen jaren behandel recent minder grijs vertoonde in haar uitgroei tussen twee kleurbehandelingen in. Ze werd behandeld voor enkele gezondheids- en hormonale problemen en ik geloof dat ofwel het oplossen van haar gezondheidsproblemen ofwel het effect van sommige geneesmiddelen ervoor gezorgd heeft dat bepaalde haren opnieuw pigment zijn beginnen te produceren.
 
Ik zou u graag een concreter antwoord geven, maar er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij de manier waarop het haar grijs wordt. Verslechtert de situatie, dan kunt u misschien eens een dermatoloog raadplegen om te kijken of er iets is dat een ongewone biologische reactie zou kunnen veroorzaken. Vooral wanneer u nog andere symptomen hebt zoals een verandering in uw haartextuur of een gevoelige hoofdhuid of irritatie zou ik aanraden om eens naar een dermatoloog te stappen.
 
Mijn persoonlijk idee is dat er een reactivering van pigmentproductie plaatsvindt bij u. Beschouw echter nooit de mening van een kapper als medisch advies. Denkt u aan een medisch probleem, ga dan zeker naar uw dokter.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe komt het dat haar grijs wordt?