Nekkraag en kapmantel

Vrouw met een kapmantel en nekkraag
 
Vraag: Sommige kappers leggen wit nekpapier rond mijn nek vooraleer ze een kapmantel omdoen en anderen doen dit niet. Waarom is er een verschil? Waarom gebruiken sommige kappers enkel een kapmantel zonder de nekkraag?
 
Antwoord: Dit is gewoonlijk iets wat afhangt van de persoonlijke voorkeur van de kapper en ook van de locatie waar u uw haar laat knippen. Dit nekpapier is in sommige landen verplicht omwille van hygiënische redenen. In de meeste salons waar ik werkte, verkozen de kappers om nek en schouders te bedekken met een propere en dikke handdoek vooraleer er een kapmantel over te doen.
 
Voor elke klant wordt een verse handdoek gebruikt en na éénmalig gebruik wordt de handdoek gewassen. U zou ervan verbaasd staan hoeveel handdoeken er elke dag gebruikt worden, zelfs door een klein salon. Het wassen is een enorme opdracht.
 
De bedoeling van dit nekpapier is om te verhinderen dat er geknipt haar in uw kraag en kleren geraakt. Het papier absorbeert eveneens transpiratie van de nek en zelfs waterdruppels die van uw natte haar vallen. Zelf gebruik ik niet graag zo’n papier omdat ik het echt niet geschikt vind om al het haar en vocht op te vangen.
 
Een dikke en donzige handdoek is volgens mij veel beter en comfortabeler voor zowel kapper als klant. De handdoek zit goed in de kraag, zodat het haast onmogelijk is dat er haartjes op de bloes of op het topje van de klant vallen.
 
Het materiaal van de handdoek is ook super absorberend, wat betekent dat het vocht van het natte haar of zelfs transpiratie van de nek onmiddellijk en efficiënt geabsorbeerd wordt, veel beter dan bij nekpapier. Nogmaals, dit is echt mijn persoonlijke mening en de techniek die mij van in het begin werd onderricht. Het is gewoon de manier van voorbereiden die ik verkies vooraleer ik start met knippen of verven. Andere kappers zullen natuurlijk hun eigen methodes verkiezen.
 
Wilt u het liefst dat de kapper met een nekkraag werkt, dan zult u uw favoriete kapper die deze methode gebruikt, moeten uitpikken. U kunt dan ook een complimentje geven over dat nekpapier, zodat u er zeker van bent dat hij dit eveneens in de toekomst zal blijven gebruiken. Het zal een comfortabeler gevoel geven aan uzelf en het zal een schouderklopje betekenen voor de kapper.
 
Kappers hebben gewoonlijk een interessante samensmelting van perfectionistische en creatieve talenten wanneer het gaat om hun beroep en het is steeds cool wanneer een klant die kleine zaken oppikt die het grote verschil maken.
 
©Kapsels.net     Foto: Bigstockphoto
 
Lees ook:
 
Jeuk na haar knippen
 
Capes om haar te knippen
 
Je armen of benen kruisen tijdens een knipbeurt