Je armen of benen kruisen tijdens een knipbeurt

Een vrouw met een kapmantel om bij de kapper die een bob knipt
Foto via Canva
Vraag: Er is mij verteld dat ik nooit mijn armen of benen over elkaar mag slaan als ik mijn haar laat knippen bij de kapper. Wat is de logica hierachter? Waarom kan ik niet zitten zoals ik wil? Dat ziet de kapper toch niet, want ik draag een cape. Kun je me goede redenen geven en me overtuigen om mijn benen of armen niet meer te kruisen tijdens een knipbeurt?
 
Antwoord: Vergis je niet, een ervaren kapper ziet meer dan je denkt, ook als het onder de cape gebeurt. Het is zeer waarschijnlijk dat de kapper kan zien of je je benen of armen kruist terwijl je onder de cape zit. Een typische kapperscape is gemaakt van glad en soepel nylon of ander synthetisch materiaal dat licht van gewicht is. Deze capes zijn ontworpen om losjes over het lichaam van de klant te vallen, en het soepele materiaal volgt de vorm van het lichaam en laat zien of je armen of benen gekruist zijn.
 
Tijdens een knipbeurt is het normaal dat je een comfortabele houding wilt vinden en je kunt in de verleiding komen om je benen of armen te kruisen om comfortabeler te zitten. Het is echter niet aan te raden om je benen of armen te kruisen tijdens het knippen, omdat dit de kapper kan misleiden en het voor hem of haar moeilijk kan maken om je haar gelijkmatig en nauwkeurig te knippen. Wanneer je je benen of armen kruist, is je lichaam niet langer in een neutrale positie, wat de positie van je hoofd kan be´nvloeden en het voor de kapper moeilijk kan maken om je haar gelijkmatig te knippen.
 
Wanneer je je benen kruist, wordt je bekken gekanteld en wordt je lichaamsgewicht niet gelijkmatig verdeeld, waardoor je wervelkolom licht kan buigen. Hierdoor kan je hoofd naar de ene of de andere kant kantelen, wat de symmetrie van het kapsel zal be´nvloeden. Dit kan met name problematisch zijn bij het knippen van een rechte bob, aangezien zelfs de kleinste onbalans merkbaar kan zijn. Zelfs een lichte kanteling kan ervoor zorgen dat een bob ongelijkmatig wordt, omdat de kapper misschien onbewust de ene kant korter zal knippen dan de andere.
 
Als je je armen over je borst kruist, kan het voor de kapper ook moeilijk zijn om je haar gelijkmatig te knippen, omdat je schouders hierdoor naar voren kunnen hangen, waardoor er een ongelijke lijn rond je hals ontstaat. Dit is opnieuw een probleem voor een kapsel dat een hoge mate van nauwkeurigheid vereist om een nette, symmetrische lijn te creŰren. Dit kan moeilijk op te lossen zijn, omdat er mogelijk nog meer haar moet worden geknipt om te proberen om de snit symmetrisch te krijgen.
 
Vrouw met gekruiste benen, gekantelde schouders en schuin gehouden hoofd
Foto: YuriArcurs/Peopleimages/Canva
Een andere reden waarom het beter is om je benen of armen niet te kruisen bij het knippen, is dat dit lichamelijk ongemak kan veroorzaken. Langdurig met gekruiste armen of benen zitten, kan ervoor zorgen dat je spieren gespannen worden, wat resulteert in stijfheid en ongemak. Dit kan het voor de haarstylist moeilijk maken om aan je haar te werken, omdat je je houding vaak moet aanpassen om het ongemak te verminderen. Het zal resulteren in een langere, onplezierige knipbeurt, omdat de kapper mogelijk meerdere keren moet stoppen om zich aan te passen aan je gewijzigde zithouding.
 
Ook kan het kruisen van je ledematen tijdens het knippen de positie van de kapmantel veranderen. Je benen of armen kunnen de cape naar beneden trekken, waardoor deze verschuift en mogelijk een opening rond de nek of schouders achterlaat. Door deze openingen kunnen haarknipsels op je kleding vallen, wat vervelend kan zijn en mogelijk extra moet worden schoongemaakt als het knippen eenmaal gedaan is.
 
Het gladde nylon waarvan de meeste capes zijn gemaakt, kan ook aan dit probleem bijdragen. Dit materiaal voor de cape werd gekozen omdat het licht en gemakkelijk te hanteren is, wat gunstig kan zijn voor je comfort tijdens het knippen. De gladde textuur van het materiaal kan er echter ook voor zorgen dat de cape gemakkelijker verschuift, waardoor de kans groter wordt dat er openingen ontstaan wanneer je je benen of armen kruist.
 
Ik hoop dat ik je genoeg redenen heb gegeven om je te overtuigen en dat je nooit meer je armen of benen kruist terwijl je je haar laat knippen. Je zult je haarstylist er blij mee maken, waarschijnlijk meer genieten van de tijd die je in de kappersstoel doorbrengt en mogelijk zelfs beter geknipt worden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Jeuk na een knipbeurt
 
Wat je kapper Úcht ziet