Grijs haar en leeftijd

Mensen met verschillende haarkleuren
Foto: Pavel L./Shutterstock
Vraag: Ik ben een dame van 58 jaar met donkerbruin haar. Pas onlangs kreeg ik voor het eerst grijze haren. Ik had dus het geluk dat ik tot op heden mijn haar nooit hoefde te verven, maar nu weet ik eigenlijk niet goed wat ik moet doen met deze verdwaalde haren.
 
Mijn kapster zegt dat ik weinig grijs haar heb, dus stelt ze mèches voor. Ik wil geen lichter haar. Wat suggereert u? Wat is de gemiddelde leeftijd om grijs te worden? Allebei mijn ouders waren reeds boven de 50 toen ze grijs werden. Heb ik gewoon geluk?

 
Antwoord: Er is geen vaste leeftijd waarop iemand grijs begint te worden. Eén van mijn beste vrienden was reeds grijs toen hij pas 20 was, terwijl ik er binnenkort 40 word met slechts drie grijze haartjes op mijn hoofd. Het ontwikkelen van grijze haren is grotendeels genetisch bepaald, maar ook andere factoren kunnen het lichaam zodanig onder stress zetten dat het haar grijs wordt.
 
De moeder van die vriend waar ik het daarnet over had, was 40 en nog niet grijs, tot ze kanker kreeg en chemotherapie onderging. Haar haar viel niet uit, maar het werd wel op korte tijd grijs. Haar teint werd eveneens donkerder en zo kreeg ze een erg opvallende look.
 
De gemiddelde leeftijd om grijs te worden – als zoiets al bestaat – moet eigenlijk gebaseerd worden op uw eigen familiegeschiedenis, want de waarschijnlijkheid om grijze haren te krijgen, wordt daardoor bepaald.
 
Om uw grijze haren te dekken – als het dat is wat uw wilt – raad ik aan om een haarverf te gebruiken die minstens 3 tinten lichter is dan uw natuurlijke kleur. Daardoor krijgt uw grijze haar wat bijkomende pigmentatie zonder dat uw natuurlijke haarkleur wijzigt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Het verschil tussen grijs en wit haar