Haar dat niet meer krult

Haar met krullen
Foto: Shutterstock
Vraag: Hallo. Ik zou willen weten of het waar is dat krullend haar naarmate iemand ouder wordt, kan verdwijnen. Kunnen hormonale veranderingen dit veroorzaken?
 
Indien ja, kan ik iets doen om te vermijden dat mijn krullen verdwijnen en indien ze reeds weg zijn, is er iets dat ik kan doen om ze terug te krijgen?

 
Antwoord: Eigenlijk is het gewoonlijk een kwestie van genetica die veranderingen in groei- en golfpatronen van het haar wijzigt naarmate we verouderen. Net zoals baby’s en peuters met van die lieve krulletjes plots steil haar krijgen wanneer ze wat ouder worden, zullen volwassenen vaak veranderingen zien in hun golf- en groeipatronen naarmate ze verouderen.
 
Haar dat voorheen dik en ruw was, kan schaars en fijn getextureerd worden en kan bovendien in sommige gevallen zijn pigment verliezen. Deze wijzigingen zijn hoofdzakelijk genetisch bepaald. Er zijn echter ook andere oorzaken voor de veranderingen in haargroei.
 
Voedsel arm aan voedingsstoffen, ziekte, hormonale wijzigingen en medicatie (vooral die geneesmiddelen die hormonen en schildklier regelen) kunnen allen invloed hebben op het haar en de manier waarop het groeit. Het kan vaak maanden duren vooraleer deze effecten zichtbaar zijn omdat de haarveranderingen plaatsvinden onder het huidoppervlak.
 
Wanneer u een probleem hebt met veranderingen in de manier waarop uw haar groeit, dan is het belangrijk om te weten of dit te maken heeft met behandelbare invloeden (ziekte, medicijnen, voeding, hormonen enz…) of met genetische factoren. Denkt u dat het probleem op te lossen is, dan gaat u best naar uw dokter om dit te laten constateren. Uw geneesheer heeft misschien heel wat manieren om de verschillende zaken die haargroei beïnvloeden, aan te pakken.
 
Om haar dat niet langer krult opnieuw krul te geven, zijn er verschillende opties. Er bestaan rollers en krultangen of meer blijvende opties zoals een permanent. U kunt uw natuurlijke krul ook maximaliseren via speciale shampoos en conditioners. Zorg ervoor dat u uw haar op een passende manier gaat conditionen met behulp van een lichte, proteïnerijke moisturizer. Als het probleem veroorzaakt wordt door droog of beschadigd haar kunt u op die manier de krul herstellen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over krullend haar