De kniplijn van een haarsnit

Knipvorm voor de achterkant van lang haar
 
Vraag: Wanneer ik kijk naar meisjes met lang haar, dan zie ik dat sommigen de achterkant geknipt hebben in een rechte lijn en anderen in een V-vorm of U-vorm.
 
Is het verschil gewoon een kwestie van smaak of zijn er andere redenen? Welke knipvorm is het meest onderhoudsvriendelijk? Vraagt knippen in een U-vorm méér tijd en is dit duurder?

 
Antwoord: De lijn van de snit is een kwestie van smaak en het effect dat klanten willen bekomen, gecombineerd met de limieten van haartype en haarconditie van de klant. Een V-vorm of U-vorm past gewoonlijk goed bij lichtjes gelaagd haar, terwijl een rechte lijn goed samengaat met iemand die haar haar op één lengte draagt.
 
Ziet u dat het haar links een rechte lijn heeft en haast op één lengte is? Dit resulteert in een dikkere, volumineuzere look. De dame rechts heeft een U-vormige lijn met lichtjes gelaagd haar, wat resulteert in een dimensionale look met vele lengtes.
 
Hebt u uw haar in een V-vorm of U-vorm achteraan, dan zijn de lagen vooraan korter dan de lengtes achteraan. Zo krijgt u een kapsel dat makkelijker te onderhouden is en korter is vooraan dan achteraan. De verschillende lengtes van laagjes geven het haar een gevoel van dimensie en beweging, terwijl het volume beperkt wordt. Maar tegelijkertijd gaat de algemene lengte van het haar niet verloren.
 
Is uw haar op één lengte/rechte lijn geknipt, dan riskeert u de strijd aan te moeten gaan met dik, volumineus, onhandelbaar haar. Maar hebt u erg fijn en dun haar, dan adviseert uw kapper misschien een rechte lijn om opwippende lokken en onverzorgd uitziende laagjes te vermijden. Dus, ja, het is een kwestie van persoonlijke smaak, van de opinie van de kapper en van de specifiek gewenste look.
 
Ik zou zeggen dat een V-vorm of U-vorm onderhoudsvriendelijker is, want het haarvolume is onder controle door het toevoegen van subtiele of contrasterende laagjes. Dit betekent dat er altijd minder haar aanwezig is dan bij een rechte lijn wanneer men de langste achterlengte van een V-vorm of U-vorm vergelijkt met dezelfde lengte van een rechte snit. Maar dit verschil zal waarschijnlijk zo onbeduidend zijn dat het misschien irrelevant is.
 
De tijd of het geld die nodig zijn voor het knippen of onderhouden van een V-vorm of U-vorm in vergelijking met een recht geknipte snit zijn dezelfde. Een knipbeurt is een knipbeurt, los van de lijn van het haar. Kappers rekenen vaak per tijd aan in plaats van per behandeling, maar voor deze drie knipvormen zijn dezelfde tijdsperiode en inspanning nodig.
 
Grond van de zaak: beslis wat u het aantrekkelijkst vindt, praat met uw kapper over wat hij/zij vindt dat beter past met uw haartype en neem dan een beslissing.
 
Zie ook:
 
Hoe haar knippen
 
Ongelijke haarsnit