Kleding voor een kappersbezoek

Vrouw op een kappersafspraak
 
Vraag: Dit lijkt misschien een stomme vraag, maar welke kleding draag je het beste als vrouw wanneer je een afspraak hebt in de kapsalon?
 
Antwoord: Als kapster ben ik blij dat je deze vraag stelt. Wanneer je je haar laat knippen of kleuren, is het goed om na te denken over de kleding die je draagt tijdens je bezoek aan de kapsalon. De kleding die je draagt, kan de kwaliteit van de haarsnit be´nvloeden. En wanneer er haarverf of andere chemische producten worden gebruikt, is het raadzaam passende kleding te dragen. Hoewel er geen specifieke kapsalondresscode is, is het toch verstandig om goed voorbereid te zijn.
 
Het kiezen van de juiste kleding kan een lastige afweging zijn. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, en wat je van plan bent vlak voor of na de knipbeurt, zal ook je kledingkeuze be´nvloeden. Ik loop graag alle mogelijkheden en aandachtspunten met je door.
 
Tijdens het knippen
 
Het is geen goed idee om een coltrui te dragen tijdens een knipbeurt. Een zacht coltruitje met een kraagje dat niet te hoog is, zal niet direct problemen veroorzaken. Maar stijve coltruien met een erg hoge kraag zijn een nachtmerrie voor veel kappers en kapsters. Sommige haarprofessionals zijn bedreven in het naar binnen vouwen van rolkragen, maar de meesten worstelen ermee. Je kunt ze dus beter zoveel mogelijk vermijden.
 
Wat je absoluut moet vermijden, zijn hoodies (truien met een capuchon). Ze vormen een echt probleem tijdens het knippen van haar. De capuchon zal zorgen voor een bult onder de cape. Dat ziet er niet alleen niet mooi uit, maar dat is nog het minste van het probleem. Deze bult zal er echter voor zorgen dat je haar niet natuurlijk valt en zal de kapper of kapster misleiden tijdens het knippen ervan. Hierdoor wordt je haar misschien niet goed geknipt. Dit is niet direct een probleem bij kort haar, maar bij lang haar kunnen de gevolgen rampzalig zijn.
 
Vermijd dikke wollen kleding. Kleine afgeknipte haartjes kunnen vast komen te zitten in de wol, en dit is iets wat je absoluut wilt vermijden. Het ziet er niet alleen niet mooi uit, maar het kan ook erg lastig zijn om de haartjes uit de wol te halen. Normaal gesproken zou de cape je wollen trui moeten beschermen, maar die bescherming is nooit volledig sluitend en sommige haartjes vinden toch hun weg naar je kleding.
 
Een trui of T-shirt met een ronde kraag of een V-hals zijn goede keuzes. Ze zitten niet in de weg, de cape kan mooi de natuurlijke vorm van je lichaam volgen, en de val van je haar blijft natuurlijk. Dit zijn ideale omstandigheden om haar te knippen, en je kapster of kapper zal je dankbaar zijn.
 
Vrouw met een blouse en kapperscape in de kapsalon
 
Een overhemd of een blouse met een kraag die mooi plat gelegd kan worden, zijn ook goede keuzes. Ze zijn niet zo ideaal als een trui of T-shirt met een ronde kraag of een V-hals, maar ze zullen je kapper of kapster toch niet al te veel hinderen. Een bijkomend voordeel van een overhemd of blouse met een rij knoopjes aan de voorkant is dat je na de knipbeurt eenvoudig van kleding kunt wisselen zonder een trui over je pas geknipte en gestylede haar te hoeven trekken.
 
Denk er ook aan om je oorbellen te verwijderen. Ook zware halskettingen kun je beter afdoen om te voorkomen dat ze een klein bultje vormen onder de cape.
 
Tijdens het kleuren
 
Het zou niet mogen gebeuren, en het gebeurt ook niet vaak, maar tijdens het verven van haar kan van alles misgaan. Hetzelfde geldt voor het gebruik van alle andere chemische producten op je haar. De cape beschermt in principe je kleding, maar een ongelukje is snel gebeurd.
 
Draag nooit nieuwe kleding wanneer je je haar laat verven. Vlekken van haarverf en andere chemische producten zijn moeilijk en soms helemaal niet te verwijderen. Het zou erg zijn als je een mooi kledingstuk in de vuilnisbak moet gooien door een ongelukje tijdens het kleuren.
 
Draag liever een ouder kledingstuk dat nog mooi genoeg is, maar waarvan je weet dat het geen ramp is als er iets misloopt. Je zult je meer ontspannen voelen tijdens het verven van je haar, en ook je stylist zal meer ontspannen kunnen werken wanneer hij of zij weet dat je niet je allernieuwste outfit aan hebt.
 
Vrouw met een coltrui en cape in de kapsalon
 
Denk er ook aan dat je zodra de haarverf is aangebracht geen kleding meer over je hoofd kunt trekken. Je zult moeten wachten tot de inwerkingstijd is verstreken en de haarverf is uitgespoeld. Wat je aan hebt, blijft aan, tot het einde van de kleuring. Zorg er dus voor dat je kleding niet te warm of te koud is.
 
Een kleursessie kan soms erg lang duren. Twee uur of meer is niet uitzonderlijk bij sommige kleurtechnieken. Zorg er dus voor dat je comfortabele kleding draagt waarmee je probleemloos gedurende langere tijd in de kappersstoel kunt zitten.
 
Respecteer je kledingstijl
 
Vooral bij het kiezen van een volledig nieuw kapsel is het belangrijk dat de kapper of kapster weet wat je favoriete kledingstijl is. Door bovenstaande tips kun je misschien de neiging hebben om oudere kleding te dragen die heel verschillend is dan de stijl die je momenteel draagt. Trap niet in die val!
 
Zorg ervoor dat de kleding die je draagt tijdens een knipbeurt een goede weerspiegeling is van je stijl. Indien dit niet mogelijk is omdat je toch liever oude kleren draagt, informeer dan de stylist grondig over je huidige stijl en ook over de kleuren die je leuk vindt en veel draagt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Kledij en kapseladvies
 
Hoe krijg je een goed geknipt kapsel?