Producten gebruikt door uw kapper

Kapper en klant
Foto: Bigstock
Vraag: Mijn kapper weigert om mij te vertellen welke producten hij gebruikt op mijn haar. Is dit de normale gang van zaken in dit beroep?
 
Ik heb uitgelegd dat ik heel belangrijk vind dat ik weet wat hij gebruikt, want jaren geleden was een andere kapper nalatig en door een verkeerd product viel mijn haar binnen enkele minuten uit in trossen.

 
Antwoord: Nee, dit is helemaal niet de gebruikelijke gang van zaken … Eigenlijk is dit bijzonder vreemd.
 
Ik kan enkel beredeneerde gokken doen naar het waarom. Het zal duidelijk het best zijn dat u hem hiermee confronteert en hem vraagt waarom hij dit doet. Hier zijn mijn deducties:
 
1. Werkt uw kapper in zijn eigen salon? Dan zou ik denken dat hij misschien minderwaardige producten gebruikt. Of misschien is hij wel lichtgeraakt wat zijn beroep betreft en wil hij dus niet dat een ander zijn werk even goed of misschien zelfs beter doet.
 
Zo’n mensen bestaan wel in de kapperswereld, maar ze zijn tamelijk zeldzaam. De meeste bekwame kappers hebben genoeg zelfvertrouwen en professionalisme om hun klanten graag aan te leren hoe ze hun eigen haar kunnen stylen, vooral wanneer de klant hierom vraagt. Ik zou dus eerder denken dat hij producten van mindere kwaliteit gebruikt en niet wil dat u dit weet. In elk geval zou ik serieus overwegen om van kapper te veranderen.
 
2. Werkt uw kapper in een open/commercieel salon omgeving? Indien ja, dan is dit scenario zelfs nog vreemder. Kappers krijgen commissie op de producten die ze verkopen. Ik ken enkele erg getalenteerde kappers die hun producten zo goed aanprijzen dat ze méér verdienen uit hun commissie dan door de diensten die ze aanbieden (knippen, verven of stylen).
 
Het zou opnieuw kunnen dat hij onzeker is over het weggeven van zijn stylinggeheimen en tools, vooral omdat zijn collega’s dit horen, want zij vormen zijn directe concurrentie … maar dit is onwaarschijnlijk, want kappers delen gewoonlijk erg makkelijk advies en professionele meningen.
 
Als ik u was, zou ik hem recht in zijn gezicht vragen waarom hij denkt dat hij zo geheimzinnig moet doen over zijn producten en op basis van zijn antwoord een beslissing nemen.
 
©Kapsels.net
 
Gerelateerde artikelen:
 
Zijn kapsters beter dan kappers?
 
Kappers, vertrouwen en advies