Hoeveel krimpt haar?

Lang nat haar dat zal krimpen wanneer het droogt
 
Vraag: Ik heb gemerkt dat mijn haar altijd langer lijkt wanneer het nat is dan wanneer het droog is. Hoeveel kan haar krimpen als het droogt? Is er een wetenschappelijke verklaring voor dit krimpen?
 
Antwoord: De wetenschappelijke verklaring voor het schijnbare lengteverschil ligt in de unieke samenstelling van ons haar. Voornamelijk samengesteld uit het eiwit keratine, heeft haar een poreuze structuur. Wanneer het in contact komt met water, absorbeert het vocht, waardoor het zwelt. Deze vochtopname maakt het haar zwaarder, trekt het naar beneden en zorgt voor de tijdelijke verlenging die we waarnemen wanneer het nat is.
 
Als het haar opdroogt, doet zich een omgekeerd fenomeen voor. Het eerder geabsorbeerde water verdampt geleidelijk, wat leidt tot een afname van het vochtgehalte van het haar. Naarmate dit gebeurt, keert het haar terug naar zijn oorspronkelijke, meer compacte staat. Het extra gewicht neemt af, en het haar krimpt. Deze samentrekking resulteert in haar dat er droog korter uitziet dan toen het nat was.
 
Het percentage krimp van haar bij het drogen varieert van persoon tot persoon. Factoren zoals de poreusheid van het haar, de textuur (steil, golvend of krullend) en de gezondheid van het haar be´nvloeden de mate van krimp. Zeer poreus of krullend haar kan bijvoorbeeld meer krimp ervaren in vergelijking met minder poreus of steil haar.
 
Het begrip van deze dynamiek tussen nat en droog haar is cruciaal voor kappers en kapsters. Ze moeten goed op de hoogte zijn van de mogelijke krimp tijdens de droogfase, omdat dit directe gevolgen heeft voor de precisie van hun werk. Bij het knippen van nat haar anticipeert de stylist op de tijdelijke verlenging als gevolg van waterabsorptie, maar er moet ook rekening worden gehouden met de daaropvolgende krimp terwijl het haar opdroogt. Het gewicht van het water in nat haar be´nvloedt niet alleen de schijnbare lengte, maar ook de manier waarop het valt en drapeert.
 
Een goed begrip van het krimpen van haar wordt bijzonder belangrijk bij het knippen van bijvoorbeeld pony's. De natuurlijke krimp van het haar tijdens het droogproces kan de onverwachte boosdoener zijn achter pony's die korter zijn dan oorspronkelijk bedoeld. Kappers en kapsters moeten daarom rekening houden met deze krimp bij het nat knippen van kapsels met een pony of andere precieze lengtes.
 
Het kappersvak bestaat uit een delicate balans tussen creativiteit, wetenschap en technische expertise. Ervaren haarprofessionals hebben niet alleen de vaardigheid om een gewenste stijl te knippen, maar ook de kennis om het complexe gedrag van het haar te begrijpen. Door te anticiperen op de natuurlijke krimp die optreedt tijdens het droogproces, zorgen ze ervoor dat klanten de salon verlaten met een kapsel dat naadloos aansluit bij hun wensen, vrij van verrassingen die kunnen voortkomen uit het over het hoofd zien van de dynamiek van het krimpen tijdens het droogproces.
 
Bij een bekwame stylist vertaalt het begrip van deze wisselwerking tussen haar en waterabsorptie zich in nauwgezet geplande knipbeurten die rekening houden met de schommelingen in lengte gedurende de overgang van nat naar droog. Het is deze combinatie van wetenschappelijk inzicht en praktische expertise die topkappers en -kapsters onderscheidt van hun collegaĺs.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe haar knippen