Een mooie scheiding in je Haar

Dameskapsel met een middenscheiding
Foto: Macniak via Canva
Basistechnieken voor een mooie scheiding
 
Iedereen is altijd op zoek naar een nieuwe manier om hun haarstijl te verfraaien. Dit kan veel dingen inhouden, zoals highlights ofwel lichtere nuances toevoegen, lowlights ofwel donkerdere nuances toevoegen, een geheel andere kleur aan het haar geven, krullen, aanpassingen aan de structuur, en het gebruik van een grote variëteit aan producten die glans en diepte aan een gestyled model kunnen geven. Het haar kan nog verder verfraaid worden met behulp van versieringen, zoals clips, kammen, knijpers, linten, haarbanden en ga zo maar door.
 
Maar er is een fundamenteel element dat bij veel haarstijlen een compleet nieuwe kijk op het model kan geven en zich onderscheid van deze methoden. En dit zich onderscheiden zit hem in - de scheiding. Veel mensen hebben een natuurlijke scheiding in het haar, die wordt veroorzaakt door het natuurlijke groeipatroon. En in veel van de traditionele haarstijlen bestaat deze scheiding uit een kaarsrecht getrokken opdeling van het haar. Door aan deze scheiding een verandering toe te voegen, kunnen we de klassieke stijl ineens veel interessanter maken.
 
Hier volgen voorbeelden van enkele basistechnieken om een extra dimensie aan je stijl toe te voegen.
 
Zigzag en kriskras scheiding
 
Het maakt niet uit of je nu jouw tijdloze model wat wilt moderniseren, of dat je wat grappige elementen wilt toevoegen aan de ingevlochten paardenstaartjes van een klein meisje, een zigzag scheiding zal hier zeker aan bijdragen.
 
Een zigzag scheiding ziet er het fraaist uit in haar dat dicht bij de hoofdhuid ligt, want hoe platter het haar ligt, hoe mooier deze scheiding zichtbaar zal zijn. Bij een dunne haarinplant is het beter om te kiezen voor een kriskras scheiding, waardoor de indruk van dikker haar wordt gewekt zonder dat het haar er opgebold uitziet.
 
Haar met een zigzag scheiding
 
Deel, om een zigzag scheiding te maken, het haar zoals je gebruikelijk doet voor een normale scheiding. Maak dan met de punt van een grove kam een driehoek aan één kant van de scheiding en kam het haar binnen deze driehoek terug naar de andere kant van de scheiding.
 
Maak opnieuw een driehoek iets verder naar achteren, maar nu aan de andere kant van de oorspronkelijke scheiding en ga hiermee om en om door tot het eind van de scheiding. De diepte en breedte van de zigzag is afhankelijk van de haarinplant en de stijl die je wilt maken.
 
Voor een kriskras effect begin je op dezelfde wijze als de zigzag scheiding, met dat verschil dat de haren nu niet opzij naar de andere kant worden gekamd, waardoor een duidelijk zichtbare scheiding ontstaat, maar voorzichtig met de kam schuin naar voren worden getrokken en de scheidingslijn bedekken.
 
Werk ook nu weer wisselend van links naar rechts door tot het eind van de oorspronkelijke scheiding. Het haar komt hierdoor om en om schuin over het haar van de vorige driehoek te liggen, waardoor een gelaagd en geweven geheel ontstaat, wat de illusie van meer volume opwekt en zo bij platte haarstijlen het effect van een dunne haarinplant camoufleert.
 
Gebogen scheiding
 
Haar met een gebogen scheiding
 
Om een meer a-symetrische stijl te maken, kun je gebruik maken van een geboden scheiding. Het aantal bochten dat in de scheiding wordt opgenomen kan het effect maximaliseren of minimaliseren.
 
Deze scheiding is in het bijzonder nuttig bij lang haar zonder duidelijke scheiding, de zgn. "swept-over" modellen, waarbij haar van de ene hoofdhelft meegenomen wordt naar de andere kant. Hierdoor wordt het model interessanter en het geeft bovendien wat meer volume aan de bovenkant.
 
Gebogen scheidingen zijn ook goed van toepassing bij vele opgestoken modellen, waarmee ze een variatie op de basis vormen en waarop dan meer haar vastgezet kan worden. Tenslotte vormt het weer een andere leuke variatie met een milde uitstraling, die ook leuk toegepast kan worden bij de paardenstaartjes van kleine meisjes.
 
Diagonale scheiding
 
Haar met een diagonale scheiding
 
Dit is een werkelijk a-symetrisch element dat gebruikt kan worden om sturing te geven aan de hoeveelheid volume van het haar in een bepaalde richting. Het is uitzonderlijk geschikt voor haarmodellen die breed uitzwaaiend haar in de voorgrond verlangen. Verder worden diagonale scheidingen toegepast bij opgestoken modellen om sommige basiselementen van het model te verdoezelen en gaten in het uiteindelijke model te voorkomen.
 
Probeer deze scheidingen maar eens uit bij jouw eigen haarmodel en kijk welke vorm jou het best staat. Een tip: maak een kleine hoeveelheid pommade soepel tussen je vingers en breng dit lichtjes langs de scheiding aan, maar werk altijd in de groeirichting van de haren. Je scheiding wordt hierdoor strakker en mooier zichtbaar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kies je best voor een zijscheiding of middenscheiding?