Zelfreinigend haar

Vrouw met gezond haar
Foto: Shutterstock
Vraag: Er werd mij gezegd dat je haar zichzelf reinigt als je méér dan zes weken geen shampoo gebruikt en dat het er niet vuil uitziet of slecht ruikt en dat je dan zuiver haar zult hebben zolang je geen shampoo gebruikt. Is dit waar? Graag een antwoord. Ik zou erg blij zijn om iets te horen.
 
Antwoord: Voor zover ik weet, is dit complete onzin. Het is wél waar dat we de neiging hebben om ons haar té vaak te wassen, maar er is niets dat aantoont dat het niet wassen van je haar gedurende zes weken plots zal uitmonden in een spontane zelfreiniging.
 
Je zou moeten onthouden dat er heel wat dingen zijn die we doen met ons haar om het te helpen reinigen. Het gewoon spoelen met koud water helpt om een deeltje van het opgestapelde vuil en oliën te verwijderen. Bovendien dient het borstelen om vuil uit het haar en de hoofdhuid weg te nemen en de oliën die geproduceerd worden door de follikels en vetklieren in de hoofdhuid te herverdelen. Het stimuleert ook de circulatie in de hoofdhuid en reguleert de olieproductie.
 
Vermoedelijk zal het idee dat het haar er niet vuil zal uitzien komen van de effecten van het brushen en spoelen met water, terwijl het “niet slecht ruiken” gewoon een kwestie is van geurgewenning.
 
Dokters raden aan om het haar te wassen wanneer het vuil is. Dit kan verschillen van vrouw tot vrouw. Als je een erg actief leven leidt en je haar overdag gaat zweten of erg vervuild raakt, dan kan het dat je het dagelijks moet wassen. De meeste vrouwen hebben echter geen dagelijkse wasbeurt nodig en hoeven hun haar slechts één keer in de week te wassen.
 
Je zou echter wel dagelijks een conditioner om uit te spoelen moeten toepassen op je haar. De conditioner is gewoonlijk voldoende om de hoeveelheid dagelijks vuil waaraan we blootgesteld worden te verwijderen. Hij zal ervoor zorgen dat het haar gezond blijft en handelbaar en makkelijk te stylen is.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe je haar wassen