Wie beslist over modetrends?

Modebewuste vrouw met sjaal
Foto: Dreamstime
Vraag: Wie beslist er eigenlijk over de modetrends voor het komende seizoen? Waar komen nieuwe modetrends vandaan en waarom is iets (kledingstijl, kleuren en kapsels) plots “in”?
 
Antwoord: De looks en trends voor gelijk welk seizoen zijn steeds minstens 3-9 maanden in de maak. Afhankelijk van de ontwerper kan een collectie voor een gegeven seizoen beginnen met een inspiratie van iets dat hem raakt (een trip naar een exotische locatie bijvoorbeeld waar hij een kleur zag die de aandacht trok of een lokale klederdracht opmerkte die een zeker esthetiek in zich had) en van daaruit opgebouwd wordt. Soms komt een trend voort uit het vorige corresponderende seizoen – lengtes die hoger en lager worden volgens het sociale klimaat met betrekking tot bescheidenheid.
 
Een look kan beïnvloed worden door referenties uit de popcultuur van de entertainment industrie – zoals looks die beïnvloed zijn door kostuums uit bepaalde periodes in populaire films – of gewoon een experimentele look van een avontuurlijke popster bij een awardsuitreiking.
 
Maar gewoonlijk worden de trends bepaald door een soort tandem – een samenwerking tussen ontwerpers en uitgevers van modemagazines. De ontwerpers zoeken hun inspiratie en creëren looks voor een bepaald seizoen en de mode-uitgevers beslissen wat uit deze collecties hun lezers vermoedelijk zal bevallen en dus “trendy” wordt. Sommigen beweren dat de uitgever meer macht heeft, maar hij kan enkel kiezen uit wat beschikbaar is en het is zijn job om magazines te verkopen, dus moet hij zich bewust zijn van wat het publiek interessant zou kunnen vinden.
 
En zelfs dan zijn er nog verrassingen. Soms is het zo esoterisch als de juiste combinatie van snit, kleur en weefselkeuze, waarbij elk van de drie facetten zou kunnen wijzigen en de volledige look zou kunnen verloren gaan en soms is het een trend die al jarenlang ontwikkeld werd.
 
Mode-ontwerpster die een topje van zijde draagt
Foto: Mariakray/Getty Images/Canva
De kern van de zaak is dat een trend ontstaat wanneer die een breed publiek aanspreekt en genoeg mensen bevalt om winstgevend te zijn. En eerlijk gezegd is dit de reden waarom sommige items steeds in de mode zijn: de jeans, het klassieke T-shirt, de basispump, de rolkraagtrui of het wikkeljurkje. Dit zijn kledingstukken die zo’n danig brede aantrekkingskracht hebben en zoveel verschillende lichamen van mensen kunnen flatteren, dat ze vermoedelijk nooit erg lang uit het modebeeld zullen verdwijnen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Modetrends die terugkeren
 
De preplook of preppy look