Schedelbuilen of uitsteeksels

Meisje dat zich zorgen maakt
Foto: Ivan Galashchuk/Shutterstock
Vraag: Hebben mensen vaak builen of uitsteeksels op hun schedel? Mijn vrouw heeft een paar kleine uitsteeksels rond de kruin. Je kan ze niet zien (alleen maar voelen), maar ze maakt er zich zorgen over. Heb je dit al gezien?
 
Antwoord: Eigenlijk komen ze tamelijk frequent voor. Ze worden gewoonlijk veroorzaakt door een letsel uit de kindertijd (vallen en per ongeluk het hoofd stoten). Daardoor ontstaan kleine aanpassingen in de dikte van de schedel of de plaatsen waar de schedelplaten samenkomen. In sommige gevallen krijgt iemands schedel gewoon een bepaalde afwijkende vorm.
 
Ik heb in mijn studententijd een jongen gekend die letterlijk een “vierkant” hoofd had. Er waren hoeken langs de bovenkant van zijn schedel (ze waren wel afgerond, maar het waren niettemin hoeken).
 
Alhoewel de schedel “als één geheel” is, is hij eigenlijk samengesteld uit 22 verschillende botten – waarvan 14 in het gezicht. De andere 8 omvatten de bovenste en achterste delen van de schedel. De plaats waar het meest builen en uitsteeksels voorkomen is waar de schedelplaten van de hersenschedel elkaar ontmoeten.
 
Bij sommige mensen met geschoren hoofden kan je duidelijk de omtrek van sommige schedelplaten zien, terwijl anderen een perfect gladde schedel lijken te hebben.
 
Misschien herinnert jouw vrouw zich dat ze als kind haar hoofd eens gestoten heeft en in dat geval is dat de vermoedelijke uitleg. Als deze uitsteeksels recent zijn (ze herinnert zich niet hoe ze daar geraakt zijn) of als ze groter lijken te worden, dan gaat ze best naar haar dokter om ze te laten onderzoeken.
 
Terwijl veel builen op de schedel/hoofdhuid goedaardig zijn (ingegroeide haren die verkalkt zijn, vetklieren enz…), zijn ze vaak niet te onderscheiden van de kwaadaardige. Het is steeds een goed idee om naar een dokter te stappen wanneer er zich onverklaarbare veranderingen in je lichaam voordoen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Anatomie van het hoofd voor kappers