Ingegroeide haren

Ingegroeid haartje
Foto: FCG/Shutterstock
Vraag: Ik heb net een lange periode met haaruitval achter de rug en nu beginnen de haartjes opnieuw op te duiken. Ik krijg rode knobbeltjes, bijna net als puistjes.
 
Wat kan ik doen om er zeker van te zijn dat ze niet ingroeien? Ik heb gehoord dat het scheren van het hoofd, het aanbrengen van eucalyptusolie en het hard kammen, helpen. Klopt dit?

 
Antwoord: De suggesties waar u het over hebt, zijn voor u niet veelbetekenend. In gevallen zoals dat van u zijn ingegroeide haren vaak het resultaat van gesloten of verstopte follikels.
 
Wanneer het vorige haartje afgeworpen is en de follikel een tijdje slapend is, kan de opening soms lichtjes belemmerd of zelfs verstopt zijn door dode huidcellen en talg. Wanneer het nieuwe haartje dan begint te groeien en probeert tevoorschijn te komen, kan het belemmerd worden door de verstopte of verminderde opening.
 
Ik maak me toch een beetje zorgen. Wanneer u reeds rode knobbeltjes hebt, dan hebt u eigenlijk al last van ingegroeide haren. In zoín gevallen en om ingegroeide haren op andere plaatsen te voorkomen, moet u een huidreinigend product met salicylzuur gebruiken en de huid zachtjes deppen met een zacht doekje om dode huidcellen te verwijderen en te verhinderen dat de poriŽn van de follikels verstopt raken.
 
Een lichte moisturizer is ook nuttig om de huid een beetje te smeren en mogelijk de passage van de haartjes te vergemakkelijken wanneer ze tevoorschijn komen.
 
En gaan deze rode knobbeltjes ontsteken, topjes ontwikkelen of uitbreken (of op gelijk welke manier verslechteren), dan gaat u best naar een dermatoloog. Zoín aandoeningen vallen onder het medische spectrum en zijn niet langer mijn domein.
 
Om samen te vatten dus, hou de zone proper om de poriŽn en follikels van de huid open te houden en toe te laten dat de haartjes makkelijk kunnen doorkomen naarmate ze groeien.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Epilator die ingegroeide haren veroorzaakt