Stress en roos

Vrouw met stress
Foto: Edoma/Shutterstock
Vraag: Is het waar dat stress de oorzaak kan zijn van roos? Wat zijn andere mogelijke oorzaken van roos?
 
Antwoord: Stress en roos staan wel met elkaar in verband wat de ernst van de aandoening betreft, maar er bestaan geen studies die een oorzakelijk verband aantonen tussen stress en roos.
 
De algemeen aanvaarde oorzaak van roos (die de medische benaming pityriasis capitis kreeg) is de overvloedige aanwezigheid van de fungus malassezia (vroeger pityrosporum ovale genoemd).
 
Malassezia is een schimmel die gewoonlijk voorkomt op de huid van vele dieren, met inbegrip van de mens en die wordt gewoonlijk geregeld door het eigen natuurlijke immuunsysteem van het lichaam.
 
Soms wordt het aantal schimmels buitensporig, te wijten aan bepaalde toestanden (iemands natuurlijk vettige hoofdhuid, omgevingsfactoren enz…) en dit kan irritatie veroorzaken en de huidcellen van de hoofdhuid doden, waardoor ze uiteenvallen in dikkere, brokkerige schilfers.
 
Zoals hierboven reeds vermeld, veroorzaakt stress geen roos, maar aangezien stress de functie van het immuunsysteem van het lichaam kan beletten, kan stress ervoor zorgen dat de roos ernstiger is (en in de eerste plaats dat de aanwezigheid van fungus malassezia niet evenwichtig is).
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Droge huid en roos
 
Problemen met de hoofdhuid