Een rode haarkleur beïnvloeden

Vrouw met lang rood haar
Foto: Ufabizphoto/Shutterstock
Vraag: Hallo, mijn natuurlijke haarkleur is rood en daar ben ik niet blij mee. Ik heb gelezen dat rood haar de hoogste hoeveelheden phaeomelanine bevat en de laagste hoeveelheden eumelanine en ook dat het lichaam na verloop van tijd meer eumelanine produceert en de rode kleur dan meer bruin of grijs wordt.
 
Mijn vader had ook rood haar, maar toen hij 30 was, werd het bruin en het rode haar van mijn broer werd blond toen hij een twintiger was. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de hoeveelheid eumelanine.
 
Mijn vraag is: kan je rood haar op één of andere natuurlijke wijze beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld via voeding, zonlicht, vitamines enz... zodat je méér eumelanine krijgt?

 
Antwoord: Om kort te zijn, nee, toch niet op de manier waarop je hoopt. De pigmentatie van het haar en de meeste pigmentveranderingen die plaatsvinden in je lichaam zijn specifiek genetisch bepaald. Je genen bepalen hoeveel melanine geproduceerd wordt terwijl het haar groeit en ook over welk type melanine het gaat.
 
Er bestaan gevallen waarin arme voedingsgewoontes geleid hebben tot vroegtijdig grijs worden van het haar (wanneer de pigmentproductie in het groeiende haar stopt) en zonlicht zal wel wat pigment verdrijven indien je je haar lang genoeg blootstelt aan de zon, maar indien het inderdaad mogelijk was om een controleerbare kleurverandering in het haar te bekomen door dieet of voedingssupplementen, dan zou de markt overspoeld worden met zo’n producten.
 
Je zegt niet hoe oud je bent, maar misschien zal ook jouw haar van kleur veranderen zoals dat van je vader en je broer, maar dan in een later stadium van je leven. En als dat niet het geval is, dan kan je steeds een toner overwegen. Een doorzichtige kleur wordt daarbij aangebracht op het haar om ongewenste kleurtinten te verzachten.
 
Misschien kan je ook eens een semi-permanente kleuring gebruiken als je niet om de 6 à 8 weken een nieuwe kleuring wil doen. Zo’n semi-permanente kleuring zal uitwassen na 8 à 12 wasbeurten en zal je in staat stellen om van je kleur te genieten zonder jezelf te verbinden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Tips voor roodharigen