Kapsels voor rijpe dames

Stijlvolle oudere dame
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik ben 71 jaar oud en heb grijs haar. Ik droeg vele jaren een wedge kapsel, maar kan maar géén kapper vinden in deze streek die erin slaagt dat kapsel te knippen. Ze zéggen wel dat ze weten hoe, maar het resultaat is alles behalve … Mijn laatste kapsel was verschrikkelijk: meerdere verschillende lengtes en ik kan er niets mee aanvangen.
 
Wat stel jij voor voor een rijp gezicht en rijpe levensstijl? Ik heb een ovalen gezicht en wil iets dat makkelijk zit. In kapselboeken zie ik héél weinig kapsels voor grijsharige rijpere dames.

 
Antwoord: Eerst en vooral spijt het me voor jou dat je moeilijkheden ondervond om een kapper te vinden die jou het gewenste kapsel kon geven. Ik weet uit ervaring hoe frustrerend dat kan zijn. Een deel van het probleem is misschien dat in de loop der jaren kapsels en kapseltypes bekend raken onder verschillende namen. Dit wordt nog moeilijker gemaakt door het feit dat de naam voor een bepaald kapsel verschilt van streek tot streek, zelfs binnen hetzelfde land.
 
Daarom is het belangrijk om héél specifiek te zijn over wat jij van een kapsel verwacht. Indien mogelijk, neem je best een foto of tekening uit een magazine of online bron mee om aan de kapper te tonen wat jij precies wil. En als je géén foto kan vinden die de exacte look toont die jij wenst, zoek er dan één die die look benadert, ga zitten en maak notities over wat je anders zou willen voor je eigen haar – vooraleer je naar het kapsalon gaat.
 
We weten allemaal hoe makkelijk iemand kan overrompeld raken wanneer hij daar in ’t kapsalon staat, maar door de tijd te nemen om te overwegen wat je wil voor je haar wanneer je relax bent en kan nadenken hoe je het kapsel zou beschrijven, zal je in staat zijn om duidelijker en specifieker te zijn in je uitleg.
 
Vermijd óók het gebruik van vage termen. In plaats van te zeggen “Ik wil iets dat kort is, maar niet té kort”, probeer je specifieker te zijn: “Ik zou mijn haar liever wat korter zien, misschien opzij tot het midden van mijn oor en achteraan ongeveer 2 à 3 cm boven mijn hals.” Wees zo specifiek als je wil. De belangrijkste bekommernis van je kapper is je gelukkig maken en hoe méér informatie je hem kan geven, hoe gelukkiger jullie beiden zullen zijn met het resultaat.
 
Wat het gebrek aan foto’s van “kapsels voor rijpere dames” betreft, vind ik dit tegelijk een goede en een slechte zaak. Eerst en vooral is dit goed, want véél oudere vrouwen zijn geneigd om te denken dat ze beperkt zijn in hun kapselkeuze omwille van hun leeftijd. Dit zou niet het geval mogen zijn.
 
Iedere vrouw zou haar kapselkeuze moeten baseren op dezelfde criteria: gezichtsvorm en harmonie in gelaatstrekken, haartextuur, lengte, dichtheid, golfpatroon en groeipatroon. De wens van een makkelijk te stylen kapsel komt ook kijken bij de uiteindelijke keuze, maar er zijn véél makkelijk te stylen kapsels die sommige oudere vrouwen over het hoofd zien omdat ze denken dat dit kapsel “té jong” voor hen is.
 
Het slechte aan het gebrek aan “kapselfoto’s voor rijpere dames” is dat dit toont hoe onze maatschappij gericht is op jongere vrouwen. De kapselmagazines zijn gefocust op jonge vrouwen en hun haar, zonder de veelzijdigheid van de mééste kapsels te tonen, alsook hun geschiktheid voor vrouwen van alle leeftijden. Over het algemeen, zijn er slechts een paar verschillen tussen een kapsel voor oudere vrouwen en één voor jongere vrouwen.
 
Oudere dames willen meestal een groter onderhoudsgemak en daarom komen de mééste stylingelementen van de snit zelf of van een periodieke dienstverlening (zoals een permanent). Deze kapsels zijn gewoonlijk korter, omdat korter haar typisch sneller te stylen valt en makkelijker te verzorgen is. Al bij al zeggen de mééste van mijn oudere klanten dat ze ’s morgens minder dan 10 minuten willen spenderen aan de verzorging van hun haar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar en kapsels voor oudere dames