Rijpere dames en kapsels

Oude vrouw met krulspelden
 
Vraag: Deze ochtend zat ik op de bus, half slapend, achter twee rijpere dames. Ik besefte dat ik aan het staren was naar hun kapsels, allebei met permanent en vreemde kleur. Het éne zag eruit als een kraakbeenachtige bol en het andere als een vurig krabbennest.
 
Weet u waarom oudere dames kiezen voor dergelijke kapsels? Ik ben er zeker van dat ze dit niet zouden gedaan hebben als ze jonger waren geweest.

 
Antwoord: Ik zou waarschijnlijk nooit de look van gelijk welke vrouw omschrijven in zo’n harde bewoordingen, maar ik zie wel de ogenschijnlijke trend in die je beschrijft. Zo’n discussies vallen eigenlijk meer onder de noemer van pop psychologie, maar toch zal ik mijn eigen ervaringen gebruiken als informatiebron.
 
In zo’n situatie zijn er vaak verschillende factoren die een rol spelen, waaronder “comfort” als belangrijk onderdeel. Dit betekent niet fysiek comfort, maar eerder het feit dat vrouwen (vooral oudere dames dan) vaak in routines vallen wat hun haar betreft. Ze kiezen een kapsel dat hen bevalt en blijven daarbij. Zonder druk van vrienden en aanmoediging om eens iets anders uit te proberen, want deze zaken zijn haast onbestaande binnen de vriendenkring van oudere dames. Oudere dames aarzelen vaak om de look van een vriendin af te breken en dit doen ze uit beleefdheid en omdat ze iemands gevoelens niet willen kwetsen.
 
Soms kan de look van een dame beïnvloed worden door medische aandoeningen en veroudering. Naarmate het lichaam veroudert, verandert het haar: het kan dunner, ruwer, fijner worden, pigment verliezen of veranderen van golfpatroon. Hierdoor kan een kapsel dat vroeger wel paste, plots niet meer passen, maar de dame in kwestie is misschien niet voorbereid op het omgaan met haar veranderde haartype en weet niet hoe zich aan te passen. Ze doet misschien het beste wat ze kan en legt zich hierbij neer.
 
Maar de meest waarschijnlijke reden waarom zo’n kapsels bestaan, is dat ze zich vaak geleidelijk ontwikkelen. Verouderen en beschadiging door styling zijn cumulatieve effecten die gewoonlijk traagjes voorvallen, eerder dan plots op te duiken. Het haar van een vrouw kan langzaam degraderen en het kan dat de vrouw niet beseft hoeveel haar haar reeds veranderd is omwille van de periodieke natuur van de verandering. Wanneer u daar nog de geleidelijke ontwikkeling van zaken zoals artritis of andere aandoeningen die het bewegen reduceren of pijn veroorzaken, aan toevoegt, dan kan het dat een vrouw niet het uithoudingsvermogen heeft om zoveel tijd aan haar haar te besteden.
 
Dit zijn dus niet noodzakelijk bewuste keuzes wat kapsel betreft, maar hoogstwaarschijnlijk is dit het resultaat van een geleidelijke verslechtering van de bekwaamheid om een geliefd kapsel te onderhouden.
 
Persoonlijk heb ik steeds een voorraadje naamkaartjes in mijn binnenzak. Wanneer ik dan iemand ontmoet van wie ik denk dat die hulp nodig heeft, dan kan ik mijn kaartje geven en mijn diensten aanbieden. Ik doe dit zo beleefd mogelijk en ik doe nooit een uitspraak over iemands huidige look.
 
©Kapsels.net
Foto: Annis Klucis/Shutterstock
 
Zie ook: Haarverzorging voor bedlegerige mensen