Een permanent straightenen met stijltang

Vrouw met permanent en stijltang
Foto: Tinatin/Shutterstock
Vraag: Een maand geleden heb ik een permanent laten aanbrengen. Ik vind die wel leuk, maar soms zou ik die willen straightenen. Zal het gebruik van een stijltang op mijn haar ook maar enigszins een invloed hebben op de permanent?
 
Antwoord: Om kort te zijn, nee. Permanenten veroorzaken veranderingen in het golfpatroon van het haar door de sterkere chemische bindingen (disulfide) in het haar af te breken en die in het nieuwe golfpatroon te hervormen.
 
Stijltangen en andere warmtetoepassingen veroorzaken enkel een fysieke wijziging in het golfpatroon door de zwakkere fysieke bindingen (waterstof en zout) in het haar af te breken en te hervormen.
 
Het zou moeten lukken om je haar te wassen en te conditionen, daarna steil te föhnen en te eindigen met een stijltang om het glad te maken zonder bang te zijn dat je permanent naar de vaantjes zal zijn. De krullen van je permanent zullen weer opspringen na je volgende wasbeurt (of wanneer je haar nat wordt).
 
Het enige waar je je zorgen over zou moeten maken is dat bij het steil maken van gepermanent haar. Chemische methodes zoals permanenten zouden het haar poreuzer en droger kunnen maken. Het betekent ook dat je haar vatbaar zal zijn voor beschadiging door warmtestyling. Gebruik daarom een shampoo en conditioner die rijk zijn aan vochtinbrengende bestanddelen, net als beschermende stylingproducten die speciaal kunnen gebruikt worden wanneer je je haar gaat straightenen met een stijltang.
 
Er zijn nieuwe producten op de markt speciaal bestemd om haar te beschermen tegen beschadiging veroorzaakt door stijltangen, evenals een aantal oudere producten die je haar uiteindelijk méér glans zullen geven (bijvoorbeeld glansverhogende producten en soorten haarlak).
 
Het is steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar volledig droog is vooraleer je stijltangen om te straightenen of te krullen gebruikt. Dit is dubbel zo belangrijk wanneer gewerkt wordt met chemisch behandeld haar. Wanneer je de stijltang op vochtig haar aanbrengt, kan je het haar letterlijk doen koken, waardoor het opzwelt en zijn structuur vernietigd wordt.
 
Als je echter je voorzorgen neemt en zorgt dat je haar goed bevochtigd blijft en je het goed gaat conditionen, dan zou je moeten in staat zijn om mooie steile kapsels te creëren en ook te genieten van de krullen waarvoor je toch in eerste instantie een permanent wilde.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe je haar straightenen met een stijltang