Gepermanent haar stylen

Pas gepermanent haar
Foto: Antoniodiaz/Shutterstock
Vraag: Mag ik mijn pas gepermanent haar na de eerste 24 uur stylen (ik bedoel vochtig maken, maar niet wassen) met behulp van haarlak en gel en mousse? Kan dit?
 
Antwoord: De reden voor de aanbevolen wachttijd tussen een chemische behandeling zoals een permanent en het wassen van het haar is om het haar de tijd te geven om te “normaliseren” en volledig aangepast te raken aan de nieuwe golfpatronen vooraleer iets anders te doen dat van invloed kan zijn op het golfpatroon.
 
Het haar heeft een specifiek golfpatroon dat twee sets van fysieke bindingen en één set van chemische bindingen bevat. De fysieke bindingen zijn niet zo sterk, maar wel talrijker, terwijl de chemische bindingen veel sterker zijn, maar dan weer minder in aantal. Daarom telt elke set van bindingen voor ongeveer één derde mee wat de haarsterkte en elasticiteit betreft.
 
Je weet dat permanenten krul toevoegen door het afbreken van de chemische bindingen in het haar en door die te hervormen in de vorm van de gebruikte gereedschappen om het haar rond te wikkelen. Wanneer goed uitgevoerd, zorgt de neutraliserende stap tijdens het permanenten ervoor dat de chemische bindingen zich opnieuw vormen en volledig stabiel blijven.
 
De reden waarom het aanbevolen is om je haar niet te wassen of nat te maken gedurende een bepaalde tijd na het permanenten is omdat water beide sets van fysieke bindingen afbreekt en het haar volledig doet steunen op de nieuw gevormde chemische bindingen voor elasticiteit en krul.
 
De aanbevolen 48 uur wachttijd is om het haar de kans te geven om weer volledig stabiel te worden en zo de beste en langdurigste resultaten van je permanent te hebben. Het haar vroeger dan aanbevolen nat maken of het zelfs wassen zal misschien geen negatief resultaat opleveren in jouw geval.
 
Er is echter géén garantie dat de bindingen niet zouden aangetast zijn en aangezien er geen andere manier is om de bindingen te testen dan een visueel checken van de gecreëerde krullen, worden klanten aangemoedigd om een redelijke hoeveelheid tijd te laten vooraleer hun normale routine te hernemen.
 
Als je je haar moet “stylen” op de dagen tussen het permanenten en het einde van de 48 uur wachtperiode, dan kan je voorzichtig lichte stylingproducten gebruiken om het kapsel weer op te frissen. Gebruik je gezond verstand en onderwerp je haar niet aan harde stylingmethodes.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Wanneer mag je pas gepermanent haar gaan borstelen?