Knobbeltjes in het haar

Vrouw met afro haar
Foto: George Rudy/Shutterstock
Vraag: Ik heb een vraagje in verband met mijn haar. Ik ben een Afrikaanse vrouw met natuurlijk haar en op het einde van elke lok verschijnen er knobbeltjes en dat is zo over heel mijn hoofd. Het is net alsof iemand elke lok beetnam en er telkens een knoop in maakte op het einde.
 
Ik vroeg me juist af waarom dit gebeurt of wat ik kan doen om dit te stoppen. Het maakt niet uit hoe dikwijls ik die knobbeltjes afknip, ze slagen er steeds in om terug te keren.

 
Antwoord: Het lijkt er sterk op dat je te maken hebt met gespleten haarpunten. Die worden vaak veroorzaakt door ruwe behandeling van het haar, wanneer het haar onjuist geconditioned werd.
 
Zelfs gezond haar kan gespleten uiteinden ontwikkelen indien het ruw behandeld wordt of té veel gestyled wordt (gewoonlijk té veel gebrusht). In Afrikaans haar gaan de gespleten uiteinden terugkrullen (denk aan splinterend hout) en een “knobbelig” effect geven.
 
Deze haarpunten bijknippen is gewoonlijk de énige manier om ze kwijt te raken, maar ze zijn enkel een symptoom en als je de oorzaak niet wegneemt, zullen ze gewoon terugkeren. Zoals ik in veel gevallen vroeger reeds zei, is het haar grondig conditionen het eerste wat je moet doen.
 
Je haar moet elke dag geconditioned worden, zelfs al was je het niet. Sommige mensen hebben méér nood aan conditionen dan andere en zouden ook conditionerspray moeten gebruiken die je laat inwerken op de haarpunten om vochtinbrengend te werken daar waar het het meest nodig is.
 
Bijkomend zou je misschien ook een antikroesserum of olie-glansproduct kunnen gebruiken om de cuticula (schubbenlaag) van het haar te helpen afdichten en om het vocht in te sluiten. Dit zal helpen om het haar te beschermen tegen uitdroging en zal ervoor zorgen dat het stylingmateriaal makkelijker door het haar gaat.
 
Nu we het hebben over stylinghulpmiddelen, kan ik wel zeggen dat je best een kam met wijde tanden gebruikt of ook je vingers, liever dan een brushborstel of een kam met fijnere tanden. De fijnere kammen en borstels zorgen vaak voor té veel druk op het haar en kunnen zorgen voor schade door het haar uit te rekken of door gespleten uiteinden te veroorzaken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haarverzorging