Namen voor kapsels

Kapper met schaar en kam
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Vraag: Hallo. Ik ben op zoek naar de naam van een haarsnit die ik zag. Het is een kortgeknipt kapsel, maar de kerel in kwestie had een omtrek haar rondom rond zijn hoofd waardoor het leek alsof hij een dubbele haarlijn had. Hoe heet dit kapsel? Het is een snit die voornamelijk voorkomt bij mannen zoals wij, zwarte dus.
 
Antwoord: Ik heb heel wat opzoekwerk gedaan, maar vond géén naam voor het kapsel in kwestie. Ik vond honderden foto’s van mannensnitten met tondeuse die geschoren patronen en tekeningen in het haar vertonen, waaronder verschillende identieke, maar met verschillende namen.
 
Dit brengt ons op een onderwerp waar ik onze lezers reeds lang voor waarschuw: het risico om voort te gaan op de naam van een kapsel. De namen gegeven aan een welbepaald kapsel variëren – afhankelijk van een bepaald deel van de wereld, streken binnen een welbepaald land, steden onderling en zelfs kapsalons onderling. De enige doeltreffende en zekere manier om aan je kapper te vertellen wat jij wil is het gebruik van een specifieke beschrijving.
 
In dit geval zou je bijvoorbeeld aan de kapper moeten uitleggen dat je een snit met de tondeuse wilt tot op “X” lengte, met een geschoren lijn die buiten de omtrek van het haar komt om zo een boord haar te creëren die “X/X” cm breed is. Gebruik specifieke afmetingen om je wensen duidelijk te maken.
 
Ik besef wel dat de mééste mensen denken dat de naam van een kapsel universeel is, maar dit is niet zo. Hieronder een voorbeeld ter verduidelijking.
 
Een bekend rapper wordt opgemerkt op de rode loper bij een Hollywood première met een nagelnieuw kapsel. Zijn haar is met de tondeuse bewerkt en loopt spits toe van 1 mm in de nek en aan de zijkanten langs onder tot 1,25 cm langs de bovenkant. Bij de kortere lengtes langs achter en opzij werd een heel gedetailleerd patroon van ranken geschoren waardoor een boord ontstaat die lijkt op een lauwerkrans bij de oude Grieken (gegeven aan de winnaars van de Olympische spelen). Het kapsel maakt heel wat furore en de rapper wordt de volgende dag overal op televisie en in tijdschriften en kranten getoond met zijn kapsel.
 
Een paar dagen later geeft de kapper van de rapper een interview in een talkshow en noemt daarbij het kapsel de “Griekse Keizer”. Kappers die het interview gezien hebben noemen het kapsel eveneens zo, maar de miljoenen anderen die het interview misschien niet gezien hebben, maar die alle gepubliceerde foto’s zagen, geven aan het kapsel een zelfgekozen naam. Dit betekent dat uiteindelijk wel honderden verschillende namen wereldwijd zouden kunnen bestaan voor één en hetzelfde kapsel.
 
Misschien is het wat omslachtiger, maar om misverstanden te vermijden, kan je je kapper best een duidelijke beschrijving geven van het gewenste kapsel in plaats van te vertrouwen op een bepaalde naam van een kapsel.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Namen voor mannenkapsels uit de jaren 80