Mannenkapsels uit de jaren 80

1980 kapsel voor mannen met lang haar
Foto: G-stockstudio/Shutterstock
Vraag: Ik maak een studie over verschillende kapsels uit de jaren 80, maar ik slaag er maar niet in om informatie te vinden! Kan je mij, indien mogelijk, een link geven – of foto’s opsturen – of namen geven van de verschillende kapsels uit die periode? Ik heb het méést nood aan mannelijke kapsels.
 
Antwoord: Het lastige aan het proberen van namen te geven van kapsels van een welbepaalde periode is dat de namen die in één bepaald deel van de wereld gebruikt worden niet noodzakelijk dezelfde zijn als in een ander deel. In feite kunnen de namen van een specifiek kapsel variëren van kapsalon tot kapsalon.
 
Het beste wat je kan doen is het kapsel identificeren aan de hand van de beroemdheden die het droegen. Hieronder vind je enkele klassiekers van mannenkapsels uit de jaren 80, met hun kenmerken en de beroemdheden die hen populair maakten.
 
Lang, gelaagd, geschoren dik haar: Deze kapsels waren het handelsmerk van rockgroepen zoals Duran Duran en Whitesnake. Whitesnake en andere heavy rockbands droegen symmetrische lang gelaagde kapsels met héél wat golving en textuur. Het haar kwam gewoonlijk tot voorbij de schouders en was érg vol.
 
Groepen zoals Duran Duran droegen kapsels die gewoonlijk op schouderlengte waren, aan de zijkant wat naar achter gedaan werden en voller waren bovenaan. Het haar was in laagjes en werd uitgeblazen om lange gladde lijnen te creëren.
 
Kortere, verwarde of volle, kapsels: Kapsels uit de jaren 80 waren langer dan hun tegenhangers uit vorige tijdperken, maar het waren niet allemaal lange kapsels. Véél beroemdheden maakten kortere kapsels populair in de jaren 80. Deze kortere kapsels bedekten de toppen van de oren aan de zijkant en hingen gewoonlijk onder de kraag langs achter, maar ze waarom vooral bekend omwille van de volheid bovenaan en in de kruin.
 
Of het haar nu krullend of steil was, de volheid en de laagjes gaven het haar héél wat beweging. De voornaamste voorbeelden van die kapsels kan je zien in de films “St. Elmo’s Fire” en “Pretty In Pink”, evenals bij de popgroep “Wham”. En George Michael bleef trendsetter wat kapsels betreft: door zijn populariteit bij de vrouwelijke fans gingen nogal wat jonge mannen zijn look kopiëren.
 
Asymmetrische, Scherpe kapsels: De jaren 80 waren ook verantwoordelijk voor de “New Wave” beweging in de muziek en gelijklopend ontstonden er nieuwe kapsels die trendy en expressief waren, maar ze waren een kort leven beschoren. Bij sommige van de New Wave kapsels zie je een échte asymmetrische snit (kinlengte aan één kant, boven het oor aan de andere kant) of een enorm gestylde snit (verticale “vleugels” opzij). Deze kapsels kan je aantreffen bij de muziekgroepen “Flock of Seagulls” en “Human League”.
 
Je beste bron voor afbeeldingen van deze kapsels is het internet, waarbij je als zoekterm de namen van de bands, film en/of beroemdheden intikt. Je kan ook naar je lokale bibliotheek gaan en daar tijdschriften zoals Rolling Stone opzoeken of andere entertainment magazines. Je kan deze afbeeldingen dan afdrukken en zo een bibliotheek van prenten creëren.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar zoals David Bowie