Snit met de tondeuse

Snit met een tondeuse
 
Vraag: Mijn echtgenoot heeft net een “nummer 2” haarsnit laten uitvoeren. Wat betekent dit? Wil dit zeggen dat zijn hele hoofd geschoren is?
 
Antwoord: Wel, ja en nee. De term “nummer 2 haarsnit” verwijst naar een snit met de tondeuse waarbij lengte 2 op het tondeuseblad gebruikt wordt. Daarbij wordt het haar overal op 0,6 cm geknipt.
 
Terwijl je dus de indruk krijgt dat zijn haar erg kort is – misschien korter dan je wel zou gekozen hebben voor hem – is zijn hoofd niet echt geschoren en is zijn haar ook niet zo kort als bij sommige tondeusesnitten het geval kan zijn.
 
Kapperstondeuses hebben meestal aanpasbare lengtestanden op het permanente blad en hebben verwijderbare lengtebladen waardoor het haar snel en makkelijk op één lengte kan geknipt worden. Deze snelheid en dit gemak laat de meeste herenkappers toe om minder geld te vragen voor hun snit dan de meeste kappers die scharen gebruiken.
 
Deze lengtes zijn genummerd en de numerieke aanduiding komt overeen met een bepaalde lengte. Er is een licht verschil tussen de exacte lengte van het blad van de ene producent ten opzichte van de andere, maar gewoonlijk zijn de lengtes standaard. Zo kan een man die zijn haar gewoonlijk erg kort houdt gewoon naar een kapper in een nieuwe stad en zeggen “Ik wil een snit nr 2 (of wat dan ook)” en zo onmiddellijk krijgen wat hij gewoon is.
 
Ziehier de verschillende aanduidingen met hun lengte:
 
° nr 1 – 0,3 cm
 
° nr 2 – 0,6 cm
 
° nr 3 – 0,9 cm
 
° nr 4 – 1,2 cm
 
° nr 7 – 2,2 cm
 
° nr 8 – 2,5 cm
 
De lengtes 5 en 6 zijn speciaal bedoeld om het haar in een bepaalde zone spits te doen toelopen. Eén uiteinde van het blad is gewoonlijk langer, terwijl het andere veel korter is en de lengtes variëren tussenin.
 
Een superkorte tondeusesnit bij mannen is ongelooflijk populair aan het worden. Veel mannen houden van het gemak om gewoon uit de douche te stappen, hun handdoek over hun hoofd te wrijven en klaar te zijn. Deze superkorte snitten zijn ook erg flatterend voor mannen met uitdunnend haar.
 
Zie ook: Tips voor succes met de tondeuse