Heavy metal kapsels

Man met lang heavy metal haar
 
Vraag: Ik heb een heavy metal kapsel nodig voor een toneelstuk op school. Hoe ziet dit eruit? Ik ben een jongen met haar ongeveer tot op schouderlengte. Is dit lang genoeg voor heavy metal kapsels of zal ik een pruik nodig hebben?
 
Antwoord: Wanneer mensen denken aan heavy metal, dan denken ze aan bands uit de jaren 80 en vroege jaren 90 met koppen vol volumineus haar. De specifieke periode van het toneelstuk waarin u meespeelt, is belangrijk. De tijdsperiode kan van invloed zijn op de finale keuze.
 
Maar laten we even aannemen dat we spreken over het traditionele heavy metal tijdperk. Schouderlang haar is een minimumvereiste. De typische kenmerken van heavy metal haar zijn een gelaagde snit en hoog volume. De shag snit is een goede keuze, want die gebruikt een vaste richtlijn door het haar gewoon verticaal te liften en het te knippen op een vooraf bepaalde lengte. Zo hebt u opzij en bij de kruin gelijkmatige laagjes en wordt het volume gelijkmatig verdeeld bij het stylen van het haar. Is uw schouderlange haar een stompe snit, dan kan het dat u moet vechten tegen het piramide-effect wanneer u volume probeert te brengen in uw haar.
 
Eens het haar geknipt is, moet u beslissen welk soort volume u wilt. Eerst en vooral is er de compact gekrulde “Fro” look, waarbij het haar gekruld wordt rond kleine tools en dan in een volle volumineuze look gestyled wordt. De afmeting van de “kleine” tools is volledig naar keuze. U kunt ook lichtjes grotere tools gebruiken, waarbij er dan méér krul dan kroes is. Deze compacte krullende look was populair bij rockers zoals Slash van Guns’N’Roses en Paul Stanley van KISS.
 
Daarnaast kunt u als tweede keuze opteren voor grotere rollers om een zachtere golving te creëren met volumineuze, golvende manen. Het haar wordt dan uitgekamd en een beetje getoupeerd om het volume hoog te houden, maar een zachtere look te creëren. David Coverdale van Whitesnake en Jon Bon Jovi van Bon Jovi hadden allebei zo’n kapsel.
 
Deze krullende looks zijn gemaakt op basis van gelijkaardige methodes, met als belangrijkste verschil het formaat van de gebruikte tools. Voor een lang houdend kapsel doet u stylinggel op handdoekdroog haar en werkt u die door het haar van hoofdhuid tot haarpunten. Wikkel het vochtige haar met gel erin rond de gewenste tools en laat het haar dan op natuurlijke wijze drogen. U kunt ook een droogkap gebruiken. Bent u in tijdsnood, gebruik dan gerust een droogkap.
 
Overlaad de tools niet, want zo zal het haar langer moeten drogen en zal het misschien aan de binnenkant van de krul niet volledig droog zijn. Het kan zo’n twee uur duren vooraleer de hele behandeling klaar is. Hebt u die tijd niet, vraag dan aan een vriend om een krultang te gebruiken. Doe gel op het vochtige haar en föhn het volledig droog. Gebruik daarna de krultang om een kop vol krullen te creëren en laat die afkoelen. Bespuit met wat haarlak en laat het haar volledig drogen. Gebruik daarna een opmaakkam of uw vingers en schud het haar om de look losser en donziger te maken.
 
Tot slot kunt u kiezen voor een scherpere look en het haar steiler houden. Doe de gel op het vochtige haar, buig voorover en föhn uw haar met uw hoofd ondersteboven. De bedoeling hier is het creëren van zoveel mogelijk volume, terwijl het haar toch steil blijft. Gebruik wat haarlak om de stabiliteit van het haar te versterken en gebruik indien gewenst een stijltang om te zorgen voor een scherpere afwerking.
 
De “steile” look wordt gewoonlijk vergezeld van krachtige kleuren en u kunt een tijdelijke kleurspray gebruiken om de look wat pit te geven. (Een metaallak op de haarpunten kan zorgen voor een echt scherp effect.) Zo’n kapsel was typisch voor Jeff LaBar van Cinderella en C.C. DeVille van Poison.
 
Bent u bezorgd om de hoeveelheid tijd die nodig is om deze looks te creëren, dan overweegt u misschien best een pruik. Die kan makkelijk afgedaan worden tussen twee shows in.
 
©Kapsels.net
Foto: Lovbush/Shutterstock
 
Zie ook: De haarsnit van een skater