Haargroei bij baby’s

Moeder en baby
Foto: Milla F./Shutterstock
Vraag: Het lijkt alsof het haar op het voorhoofd van mijn baby niet groeit. Moet ik me hier zorgen over maken?
 
Antwoord: Het goede nieuws is dat wat je ziet waarschijnlijk volkomen normaal is. Het is vooral afhankelijk van de leeftijd van je baby. Als je begrijpt hoe de haargroei van je baby werkt, kan dat je geruststellen.
 
In de eerste zes maanden verliezen de meeste baby’s een groot deel van hun haar, ook al valt dat soms niet direct op, zeker als ze bij de geboorte al weinig haar hadden. Dit gebeurt omdat hun lichaampje zich aanpast aan het leven buiten de baarmoeder, waar ze voortdurend blootgesteld waren aan zwangerschapshormonen. Zodra die hormonen na de geboorte afnemen, wordt het haargroeiproces tijdelijk "op pauze" gezet.
 
Wat er eigenlijk gebeurt: wanneer de hormoonspiegels dalen, stoppen de haarzakjes tijdelijk met het aanmaken van nieuw haar en gaan ze over in de zogenaamde telogene fase. Dit is een rustfase waarin het haar niet groeit, maar ook nog niet direct uitvalt. Daarom kun je op sommige plekken, zoals het voorhoofd, kale of langzaam groeiende gebieden opmerken.
 
Het geruststellende is dat de meeste baby’s tussen de 8 en 12 maanden na de geboorte hun eigen hormonale ritme ontwikkelen. Dat is meestal het moment waarop de haargroei weer op gang komt. Interessant is dat elk haarzakje zijn eigen ritme volgt van groeien, rusten en uitvallen. Hierdoor kan het lijken alsof het haar op sommige plekken sneller groeit dan op andere, en dat is helemaal normaal.
 
Je zult waarschijnlijk ook veranderingen zien in de textuur, krul of zelfs de kleur van het haar naarmate je baby ouder wordt. Deze veranderingen kunnen soms snel optreden en worden beïnvloed door groeihormonen en de algemene ontwikkeling. Het haar van je baby zal verschillende fases doormaken voordat het zijn uiteindelijke structuur en uiterlijk bereikt.
 
Toch zijn er situaties waarin het verstandig is om contact op te nemen met je huisarts of kinderarts. Als je kind richting de eerste verjaardag gaat en je nog steeds kale plekken ziet waar helemaal geen haar lijkt te groeien, is het goed om dit professioneel te laten beoordelen. Zeker als er ook sprake is van roodheid, irritatie of andere ongewone symptomen op de hoofdhuid.
 
Het is altijd prima om je zorgen te bespreken met je kinderarts, ongeacht de leeftijd van je baby. Betrouwbare informatie en professioneel advies kunnen je meer vertrouwen geven, maar je ook waarschuwen wanneer iets extra aandacht nodig heeft. Want goed geïnformeerd zijn is een van de beste manieren om voor je kind te zorgen én jezelf gerust te stellen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe het haar van een baby wassen
 
Hoe zorg je voor het haar van je baby?