Haargroei bij baby’s

Moeder en baby
Foto: Milla F./Shutterstock
Vraag: Het haar op het voorhoofd van mijn baby groeit niet. Moet ik me hier zorgen om maken?
 
Antwoord: Afhankelijk van de leeftijd van de baby, is er misschien helemaal geen probleem. De eerste zes levensmaanden valt het haar van veel baby’s uit (wat misschien niet altijd opgemerkt wordt, afhankelijk van hoeveel haar ze hadden bij de geboorte) omdat hun lichaampjes zich opnieuw aanpassen aan het verlies van zwangerschapshormonen waarmee ze overspoeld werden in de baarmoeder.
 
Dit betekent dat het haar stopt met groeien wanneer de hormoonniveaus dalen en dan gaan de haarfollikels naar de telogene fase en scheiden ze actief de haartjes af die gestopt zijn met groeien.
 
Binnen de 8 à 12 maanden na de geboorte hebben de lichaampjes hun eigen hormonale ritme gevonden en dan begint de groeifase. Denk er wel aan dat elke follikel zijn eigen timer heeft wat betreft groeifase, rustfase en afscheidingsfase van de haarcyclus, dus sommige zones van het hoofd kunnen sneller lijken te groeien dan anderen.
 
En wees niet gealarmeerd wanneer de textuur, het golfpatroon en zelfs de kleur van het haar beginnen te veranderen naarmate het kind groeit (en dit kan soms snel gaan). Groeihormonen en ontwikkeling kunnen betekenen dat het haar doorheen vele stadia gaat vooraleer het het stadium bereikt dat dominant zal zijn bij het volwassen individu.
 
Heeft uw kind nu kale plekken of zones waar het haar maar niet lijkt te groeien, zelfs al nadert het de leeftijd van 1 jaar, dan gaat u best naar uw kinderarts. Vooral wanneer er andere tekenen zijn die zouden kunnen wijzen op irritatie. Maar in feite is er geen enkele reden om te aarzelen om een kinderarts hoe dan ook te raadplegen. Een geïnformeerde ouder is een goede ouder.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe het haar van een baby wassen
 
Hoe zorg je voor het haar van je baby?