Hoe zorg je voor het haar van je baby?

Baby
Foto: Alike You/Shutterstock
Nieuwe ouders zijn vaak overweldigd of afgeleid door de vele behoeften van dit nieuwe familielid. Door al deze nieuwe behoeften wordt het belang van de haarverzorging van het kindje snel over het hoofd gezien.
 
Ook al heeft jouw baby nog maar weinig haar, het is belangrijk om van het haar wassen een leuke aangelegenheid voor jouw kindje te maken. Jammer genoeg hebben veel baby's en kleuters een hekel aan het wassen van hun haar. Door goede gewoonten vroeg aan te leren, zal er een grotere kans zijn dat jouw kindje later het haar op een goede wijze verzorgt.
 
Het eerste haar van je baby:
 
Volgens de meeste deskundigen ontwikkelen zich de haarfollikels bij een kind in de zesde maand van de zwangerschap. De haargroei op het hoofd is soms zelfs te zien op echo´s. Maar er is heel veel verschil in de hoeveelheid haar dat een kindje bij de geboorte heeft. Sommige kinderen worden geboren met een verrassende grote hoeveelheid haar op hun gehele hoofd, terwijl anderen haast kaal geboren worden. Ouders van kinderen met weinig of geen haar hoeven niet bezorgd te zijn of het haar van hun kindje wel goed groeit. Het is belangrijk dat ouders weten dat elk kind zich anders ontwikkelt en dat de haargroei van jouw kind uiteindelijk zich zal kunnen meten met dat van andere kinderen.
 
In de meeste gevallen worden baby's geboren met een hoofdje dat bedekt is met zacht pluizig haar. Deze eerste groei valt gewoonlijk na een paar maanden uit en wordt vervangen door dikker haar met meer structuur. Ook al blijft jouw baby gedurende het eerste levensjaar relatief kaal, is het nog steeds van belang om de hoofdhuid schoon te houden om zo gezonde haargroei te stimuleren. Genoeg fabeltjes doen de ronde. Zo zou het kaal scheren van het baby hoofdje een stimulans zijn om het haar voller en dikker terug te laten groeien. Maar er is geen bewijs dat door scheren het haar sneller of voller zal groeien. Het lijkt alleen maar sneller te groeien.
 
De haarverozrging van een baby
Foto: Pixelshot/Canva
Soms kan je kindje gebieden met rode vlekken of schilferige plekken op de hoofdhuid krijgen. Dit verschijnsel wordt "berg" genoemd en is gewoonlijk onschadelijk. In hardnekkige gevallen zal de huisarts een cortisone zalf voorschrijven om het te behandelen, maar gewoonlijk kan het verwijderd worden door het hoofdje regelmatig te wassen en gebruik te maken van een milde shampoo.
 
Haar wassen en shampoo:
 
Wanneer je voor het haar van een pasgeborene zorgt, is het van het grootste belang om voorzichtig te zijn. Omdat deze kleine kinderen vaak nog weinig haar hebben, is er geen noodzaak het haar elke dag te wassen. Was het haar van je kindje alleen wanneer het nodig is, of elke paar dagen. Wees ook heel voorzichtig met het uitoefenen van druk op de zachte plek bovenop het hoofdje bij de fontanellen. Verder is het een goed idee om het haar van je kindje zachtjes te kammen om eventuele klitjes te verwijderen voor je het met een shampoo wast.
 
De keuze in shampoos is een ander belangrijk punt waar nieuwe ouders op moeten letten. Velen kiezen voor de speciale babyshampoos die beweren geen irritaties te veroorzaken wanneer ze in contact komen met de oogjes van de baby. Deze producten zijn ook vrij van sulfaten die zich wel in de meeste shampoos voor volwassenen bevinden. Maar het is ook belangrijk om te weten dat babyshampoos over het algemeen een hogere pH-waarde hebben, waardoor het haar sneller gaat klitten. Je zou er voor kunnen kiezen om een babyshampoo te gebruiken als je kindje nog erg jong is en kort haar heeft, maar over te stappen op een zeer milde shampoo naarmate je kindje gaat groeien en het haar langer wordt.
 
Babyshampoo
Foto: Sckrepka/Getty Images/Canva
Even zo belangrijk is te weten hoe je het haar van je kindje moet wassen. Het gemakkelijkst en veiligst is je kindje met jouw arm te ondersteunen en bij het verste armpje vast te houden terwijl het wat achterover ligt in het badje. Zo kun je vrij gemakkelijk met je andere hand de haartjes van je kindje wassen. Wanneer baby's de eerste keren in deze positie liggen, kunnen ze met een reflex reageren en voor een moment een beetje bang lijken. Zorg daarom dat jij je kindje goed vast hebt en praat steeds op een rustgevende toon om je kindje op het gemak te stellen. Door de haarverzorging voor jouw baby een leuke ervaring te maken, zal het later eerder geneigd zijn er zelf een goede haar- en hoofdhuid verzorging op na te houden.
 
Heel belangrijk:
 
Zorg altijd dat je eerst alle badbenodigdheden en handdoeken binnen handbereik klaar zet en legt, en loop NOOIT, al is het maar voor een tel, weg bij je kindje in het badje. Je kindje zal zich niet op kunnen trekken of om kunnen draaien als het onderuit glijdt in het, voor ons, ondiepe water. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kinderen, kapsels en haarverzorging