Grijs haar dekken en een natuurlijke look bekomen

Lang rood haar
Foto: Aastock/Shutterstock
Vraag: Ik heb van nature lichtrood haar, met ongeveer 25 % grijze haren. Mijn kleur is ook bléker geworden doorheen de jaren. Ik zou de grijze haren willen bedekken en mijn kleur zo goed mogelijk willen evenaren. Zou jij een haarkleurproduct kunnen aanbevelen dat mij een natuurlijke look zou bezorgen?
 
Véél van de kleuren die ik bekeken heb in de rekken leken té hard of té donker. Ik zag een nieuw product van {merknaam weggelaten} dat Natural Match heet, maar binnen dit gamma kwam ik mijn natuurlijke kleur niet tegen.

 
Antwoord: Als algemene regel bevelen wij géén specifieke producten en merken aan, omdat we zo objectief mogelijk willen blijven. We hebben géén banden met producenten en vermijden om zelfs indirect te verwijzen naar een merknaam of productlijn om te voorkomen dat we bevooroordeeld zouden lijken.
 
Ik kan je echter wél advies geven in verband met de béste methode om een natuurlijke look voor je haar te bekomen. Je moet énkel naar je lokale schoonheidszaak en een haarkleurformule kiezen die twee tinten lichter is dan je natuurlijke kleur.
 
Je zal óók een ontwikkelaar moeten kopen (de mééste kleuringen gebruiken waterstofperoxide in sterkte gaande van volume 10 tot volume 30 of hoger) die in gelijke verhouding zal moeten gecombineerd worden met de kleuring vooraleer de kleuring op het hoofd te doen.
 
Omdat we énkel de bedoeling hebben om grijze haren te dekken, zal een ontwikkelaar van volume 10 volstaan; die zal de kleur ontwikkelen (activeren) zonder het haar te verhelderen. {Wanneer je een haarkleurkit koopt in een supermarkt of drogisterij, dan zitten kleuring en ontwikkelaar samen in één verpakking. Er zit vaak óók nog een aparte conditioner bij voor gebruik ná de kleuring. Het verschil met professionele producten is dat je daar de componenten apart moet kopen.} Ik beveel het gebruik aan van een crèmeontwikkelaar voor bétere controle over het kleuren. De ontwikkelaar in crèmevorm maakt de mengeling minder lopend en daardoor is er ook minder kans dat je overal gaat morsen.
 
Door een kleur te kiezen die tinten lichter is dan je natuurlijke haarkleur, ben je eigenlijk in werkelijkheid de grijze haren in “highlights” aan het veranderen, waarbij je hen als één geheel doorheen het haar mengt. Je moet óók weten dat, aangezien je een formule gebruikt die énkel kleur afzet, de kleuring de natuurlijke kleur van je haar wat zal verdonkeren tijdens het proces. Als je zou een kleur gebruiken die exact dezelfde is als je natuurlijke kleur, dan zou het resultaat té donker zijn en dan zou de kleur óók méér ééndimensionaal zijn.
 
Wanneer je je voorraad gaat kopen, zorg er dan voor dat je handschoenen hebt, een kleurfles, een plastieken kap en een cape, alsook de kleurchemicaliën. Doe je handschoenen aan, vermeng je kleuring en ontwikkelaar in de kleurfles en schud goed om de kleuring en ontwikkelaar goed te vermengen. Doe de kleuring snel en gelijkmatig over héél het haar, van de hoofdhuid tot de uiteinden. Eens de kleuring volledig op het haar is, bedek je het haar met een plastieken kap en laat je alles 20 minuten zitten.
 
Als de 20 minuten voorbij zijn, verwijder je de kap en terwijl je het haar spoelt, maak je het nat en maak je er een zeepsopje van bij het uitspoelen van de kleuring met warm water. Het is gewoonlijk makkelijker om je haar te verven met de assistentie van een vriendin aangezien iemand anders een béter overzicht heeft over je hoofd dan jijzelf.
 
Nadat de kleuring uitgespoeld is, kan je ofwel het haar wassen of gewoon een vochtinbrengende conditioner op het haar doen en het haar opnieuw spoelen met koud water. De conditioner en het spoelen met koud water helpen om de cuticula (schubbenlaag) af te dichten en de kleur goed in te sluiten.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Meer over het kleuren van haar