Grijsdekking met een haarkleur

Vrouw die haar eerste grijs haar ontdekt
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik ben achterin de twintig en begin sinds enige tijd wat grijze haren op te merken. Eerst trok ik deze vervelende haren weg, maar ik vind er meer en meer. Had mijn grootmoeder gelijk toe ze zei dat er bij een uitgetrokken grijze haar steeds drie nieuwe haren terug zouden komen? Het lijkt er nu wel op!
 
En hoe zit het met het gebruik van een haarkleur om deze grijze haren te bedekken? Zal een haarverf die overeenkomt met mijn natuurlijke kleur het grijs voldoende bedekken of moet ik een iets diepere kleur nemen?

 
Antwoord: Ten eerste moet ik je meedelen dat je grootmoeder het niet bij het juiste eind had. Het uittrekken van een grijze haar doet niets meer dan het verwijderen van die ene haar. Grijs haar is het gevolg van het op natuurlijke wijze verdwijnen van het pigment in de haarschacht. Dit is in de eerste plaats genetisch bepaald en het is een bekend gevolg van het verouderingsproces.
 
Er zijn echter nog meer redenen die er voor kunnen zorgen dat het haar grijs wordt. Denk hierbij aan langdurige ziekte, stress en zorgen, maar het wordt ook wel in relatie gebracht met een vitamine B gebrek.
 
Het kleuren van het haar kan een effectieve manier zijn om deze grijze haren te bedekken, maar houdt hierbij het volgende in het achterhoofd. Voor het teruggeven van de natuurlijke kleur aan grijze haren kies je altijd een kleur die lichter is dan je natuurlijke kleur. Wanneer je voor een donkerdere kleur dan je natuurlijke kleur zou kiezen, zoals je in de vraag aangeeft, dan resulteert dit in een uniforme kleur die er erg kunstmatig uitziet.
 
Onze natuurlijke kleur ziet er juist natuurlijk uit omdat het door allerlei invloeden al meerdere nuances heeft en er nooit helemaal egaal uitziet. Wanneer we grijze haren bedekken, is ons doel de felle uitstraling van de grijze haar af te zwakken of om het op een natuurlijke highlight te laten lijken. Als je haar van nature een donkere tint heeft, kies dan een iets lichtere kleur met dezelfde basiskleur om het grijs te bedekken.
 
Bedenk ook dat wanneer je haarverf toevoegt aan iets anders dan haar in een normaal kleuringsproces (denk hierbij aan highlights met een kapje of folie), dan kleur je het volledige haar. En een kleur toevoegen aan haar dat gekleurd is, zal altijd iets donkerder uitpakken. Daarom is in het geval van grijsdekking het kiezen voor een lichtere kleur altijd beter dan het kiezen voor een donkerdere kleur.
 
Een goede vuistregel om te volgen is deze: Wanneer je maar een paar grijze haren wilt kleuren (minder dan 10% grijs), kies dan voor een kleur die minstens 3 niveaus hoger is dan je natuurlijke kleur. Wees je er ook van bewust dat grijs haar vaak resistentie vertoont voor kleuren.
 
Je zult er dus goed aan doen eerst een kleurtest te doen om te zien of het aanslaat. Indien dit nodig is, zijn er tegenwoordig ruimschoots haarverf formules te krijgen die speciaal ontworpen zijn voor een goede grijsdekking. Ook zijn er voldoende toevoegingen te vinden voor reguliere haarverven die helpen de formule beter in de grijze haar te laten dringen.
 
Grijsdekking van haar
 
Richtlijnen om grijze haren te dekken:
 
Minder dan 10 % grijs: Kies een kleur die op zijn minst drie niveaus lichter is dan de natuurlijke schakering of het gewenste niveau.
 
10 tot 30 % grijs: Kies een kleur die twee niveaus lichter is dan de natuurlijke schakering of het gewenste niveau.
 
30 tot 50 % grijs: Gebruik gelijke verhoudingen van één niveau lichter en twee niveaus lichter dan de natuurlijke schakering of het gewenste niveau.
 
50 tot 70 % grijs: Kies een kleur die twee niveaus lichter is dan de natuurlijke schakering of het gewenste niveau.
 
70 tot 90 % grijs: Gebruik gelijke verhoudingen van een kleur die past bij de natuurlijke schakering (of het gewenste niveau) en één niveau lichter.
 
90 tot 100 % grijs: Kies een kleur die past bij de natuurlijke schakering of het gewenste niveau.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Grijs haar dat snel terugkomt