Haar brievenbusrood kleuren

Vurig rood haar
Foto: Juanan Barros Moreno/Shutterstock
Vraag: Ik vraag me af: als ik mijn haar brievenbusrood verf en ik ben niet tevreden met het eindresultaat, kan ik het dan nogmaals verven? Vriendinnen vertellen me dat je over rood niet kunt kleuren.
 
En nog een vraagje, welke tint rood zou jij aanbevelen?

 
Antwoord: Wel, eerst en vooral, je vriendinnen hebben het mis. In feite kan je over elke kleur verven, op voorwaarde dat je de juiste kleur kiest om op de bestaande kleur te doen. Er komen wel problemen voor wanneer mensen erg donkere kleuren proberen te dekken. Als je je haar bijvoorbeeld zwart zou verven, dan zou je de kleur niet kunnen wijzigen tenzij je het haar eerst verheldert of ontkleurt.
 
Je vermeldt niet wat je huidige (of natuurlijke) haarkleur is, dus vermoed ik dat die tenminste een gemiddelde schakering heeft (zo rond niveau 5). Ik heb het vroeger reeds verschillende malen gehad over “niveaus”, maar ik herhaal alles nogmaals in een notendop: alle haarkleuren worden ingedeeld volgens hun helderheidsniveau op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor de donkerst mogelijke tint (diep donkerbruin of zwart) en 10 voor de lichtste tint (het lichtste blond). Om de haar de kleur te geven die jij wil, moet die kleur hetzelfde niveau hebben of donkerder zijn dan je huidige (of natuurlijke) schakering. Anders moet je het haar eerst verhelderen vooraleer je het verft.
 
Wat de keuze van de juiste tint rood betreft, zou ik zeggen dat dit grotendeels een kwestie van voorkeur is. Je moet wel overwegen of rood haar al dan niet bij jou zou passen. Als je een erg lichte huidskleur hebt, dan zal je misschien vaststellen dat je er met rood nog meer afgewassen uitziet. Rood haar kan ook vlekken en huidverkleuringen accentueren als die bij jou aanwezig zijn.
 
Je hebt aangegeven dat je “brievenbusrood” als kleur wil. Ik maak er een punt van om geen reclame te maken voor bepaalde merken. De beste raad die ik je daarvoor kan geven is om naar je plaatselijke schoonheidszaak te gaan en daar naar de staaltjes van de verschillende merken die ze ondersteunen te kijken. Zo zal je ook beter zicht krijgen op het niveau van je eigen haar. Kies een kleur die dat “brievenbusrood” dat jij wil zo dicht mogelijk benadert en vergelijk het aangeduide niveau met je eigen haarniveau.
 
Als de niveaus identiek zijn of als het rood donkerder is, koop dan maar de kleuring en ontwikkelaar en ga aan de slag. Je kan ook haarkleurkits vinden in je supermarkt of drogisterij, maar in de schoonheidszaak heb je een ruimer aanbod.
 
Er bestaan eveneens haarkleuringen voor opvallende en trendy kleuren. Velen daarvan zijn schakeringen die niet van nature voorkomen, zoals soorten paars, roze, fel rood, geel, groen, blauw enz… De meeste van deze kleuren passen echter het best bij haar dat vooraf verhelderd werd of bij van nature erg blond haar. Het kan dus zijn dat je een bleekmiddel moet gebruiken vooraleer je deze producten toepast als dat is wat je wil.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haarverven en ons kleurpalet