Kapsels uit de 19e eeuw

Kapsels uit de 19e eeuw
 
Vraag: Ik zou moeten weten hoe de kapsels eruitzagen in de jaren 1800. Ik moet het kapsel van een bruid verzorgen en vind maar géén boek met foto’s. Kan je me alsjeblief helpen? Bedankt.
 
Antwoord: Wel, in de 19e eeuw (1801 tot 1900) hadden de mééste vrouwen lang haar. Lokken op taillelengte waren geen uitzondering en langer haar kwam vaak voor omdat het knippen van vrouwenhaar enkel gebeurde uit noodzaak. Lang haar was namelijk een kenmerk van vrouwelijkheid.
 
Jonge vrouwen en meisjes droegen vaak hun lange lokken in vlechten of lange krulletjes. Oudere vrouwen droegen hun haar vaak gevlochten en bovenaan hun hoofd opgerold of vooraan bol in een pompadour met opgerolde vlechten langs achter, in French-style vlechten die los langs de nek en kruin gespeld waren of opgestoken in een losse knot bij de kruin. Deze kapsels werden beklemtoond door bosjes krulletjes bij de slapen en vóór de oren of door vastgespelde krullen opzij.
 
Als er een pony was, dan werd die op een gelijke horizontale lijn geknipt nét boven de wenkbrauwen en als die door oudere vrouwen gedragen werd, dan zag je vaak dat die gekruld werd in dichte, kronkelige spiralen.
 
Jaren 1800 kapsels
 
De beste manier om de beschikbare looks te begrijpen is denken aan de stylingopties. In die tijd had men géén hot rollers, krultangen of föhns. Kammen, borstels en rag rollers waren de meest voorkomende accessoires en haarproducten bestonden uit wax, pommade en lotion. De meest gebruikte stylingtechnieken waren vingergolven, vastgezette krullen, vlechten en kammen.
 
Zie ook: Vintage kapsels