Franse vlecht (onzichtbare vlecht)

Franse vlecht
 
Techniek voor deze klassiek vlechtstijl
 
Veel vrouwen (en mannen) houden van hun lange haar, maar vinden het soms moeilijk er goed mee om te gaan. Of ze zijn op zoek naar een kapsel dat gemakkelijk is bij diverse activiteiten.
 
Een geweldige mogelijkheid voor mensen met lang haar is het invlechten van het haar en één van de klassieke vlechtstijlen is de onzichtbare vlecht (ook wel de Franse vlecht genoemd). We zullen stap voor stap laten zien hoe je een Franse vlecht kunt maken.
 
Stap 1:
 
Begin met schoon haar. Je kunt het haar eerst wassen, van conditioner voorzien en handdoek droog maken of, als je dit liever hebt, van schoon en droog haar uitgaan (ik geef de voorkeur aan het vlechten van licht vochtig haar). Gebruik een ontklittingsvloeistof of een conditioner die je niet hoeft uit te spoelen en kam het haar om eventuele klitten te verwijderen.
 
Kam vervolgens het haar naar achteren en weg uit het gezicht. Neem vanaf het voorhoofd een groot driehoekig deel haar op, dat de hele breedte van het voorhoofd beslaat en eindigt bij de kruin. Dit vormt het uitgangspunt van de vlecht.
 
Het model bij mijn demonstratie heeft krullend haar, wat het vlechten op meerdere vlakken gemakkelijker maakt. Als het haar waarmee je werkt zich niet gemakkelijk laat invlechten, voeg dan wat styling product toe (mousse, gel, versteviging, enz.) om wat meer structuur aan het haar toe te voegen en meer "grip" op het haar te krijgen.
 
Hoe een Franse vlecht maken
 
Stap 2:
 
Verdeel de driehoek in drie gelijke strengen haar en houdt deze in de linker hand vast, waarbij de haarstrengen door de vingers apart gehouden worden. Begin te vlechten door de rechter haarstreng over de middelste haarstreng te brengen, welke nu door de rechterhand wordt overgenomen. De oorspronkelijke rechter haarstreng wordt hiermee automatisch middelste haarstreng.
 
Breng nu de linker haarstreng over deze nieuwe middelste haarstreng, waarmee nu deze haarstreng middelste haarstreng wordt. We hebben nu één complete vlechtcyclus voltooid en nemen het haar weer in de linkerhand, waarbij de strengen haar door de vingers apart gehouden worden, net als aan het begin.
 
Stap 3:
 
Neem nu een strook haar op van de rechterkant van het hoofd en voeg dit bij de rechter haarstreng. Leg net als eerst de rechter haarstreng over de middelste haarstreng (midden wordt weer rechts) en neem alle haarstrengen apart over in de rechterhand.
 
Neem nu een strook haar op van de linkerkant van het hoofd en voeg dit bij de linker haarstreng. Leg deze streng weer over de nieuwe middelste haarstreng (midden wordt automatisch weer links) en neem alle haarstrengen weer over in de linkerhand.
 
Stap 4:
 
Herhaal stap 3 tot je de haargrens in de nek hebt bereikt. Je kunt nu gewoon verder gaan met het haar zoals je wilt. Ook zou je kunnen overwegen het haar in de nek bij elkaar te nemen, met een klitvrij elastiekje of op andere creatieve wijze vast te zetten en los te laten hangen. Of je gaat door met vlechten tot je het eind van het haar bereikt.
 
Als je bent begonnen met vochtig haar, of je vind het haar erg vochtig door de conditioner spray of de ontklittingsvloeistof, maar je vindt het effect van droog ingevlochten haar mooier, laat het ingevlochten haar dan drogen met behulp van een droogkap of de föhn met diffuser hulpstuk. Is het haar eenmaal droog, maar is het styling product tijdens het drogen een beetje hard of stug geworden, dan kunnen de individuele haren eenvoudig losgemaakt worden door er voorzichtig met de vingers op te drukken.
 
Bij de demonstratie ging ik verder met het invlechten van de volledige lengte van het haar. De uiteindelijke vlecht kan versierd worden met clips, linten, strikken, bloemen, enz. Nagenoeg alles kan gebruikt worden om een vlecht te verfraaien of zelfs heel bijzonder te maken.
 
De onzichtbare vlecht, of Franse vlecht, resulteert in een milde maar verzorgde style die goed blijft zitten en is een uitstekende manier om lang haar te dragen gedurende velerlei actieve uitdagingen, zoals sport evenementen, zwemmen, uitstapjes in de natuur, maar ook huishoudelijke activiteiten en zelfs een speciaal extra tintje bij dat ene avondje uit.
 
Bij heel lang haar zou het schuin invlechten (links voor naar rechts achter) een leuke variant op de Franse vlecht kunnen zijn, waarbij de vrij hangende vlecht terugvalt over de schouder.
 
©Kapsels.net
Modelfoto: Valenti Renzo/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het vlechten van haar