Franse vlecht

Franse vlecht
Foto: Valenti Renzo/Shutterstock
Techniek voor deze klassiek vlechtstijl
 
Veel vrouwen (en mannen) houden van hun lange haar, maar vinden het soms moeilijk om er goed mee om te gaan. Of ze zijn op zoek naar een kapsel dat gemakkelijk is bij diverse activiteiten.
 
Een geweldige mogelijkheid voor mensen met lang haar is het invlechten van het haar en één van de klassieke vlechtstijlen is de onzichtbare vlecht (ook wel de Franse vlecht genoemd). We zullen stap voor stap laten zien hoe je een Franse vlecht kunt maken.
 
Stap 1:
 
Begin met schoon haar. Je kunt het haar eerst wassen, conditioner gebruiken en handdoekdroog maken of, als je dit liever hebt, uitgaan van schoon en droog haar (ik geef de voorkeur aan het vlechten van licht vochtig haar). Gebruik een ontklittingsvloeistof of een conditioner die je niet hoeft uit te spoelen en kam het haar om eventuele klitten te verwijderen.
 
Kam vervolgens het haar naar achteren en weg van het gezicht. Neem vanaf het voorhoofd een groot driehoekig deel haar op, dat de hele breedte van het voorhoofd beslaat en eindigt bij de kruin. Dit vormt het uitgangspunt van de vlecht.
 
Hoe een Franse vlecht maken
 
Het model bij mijn demonstratie heeft krullend haar, wat het vlechten op meerdere vlakken gemakkelijker maakt. Als het haar waarmee je werkt zich niet gemakkelijk laat invlechten, voeg dan wat stylingproduct toe (mousse, gel, versteviging, enz.) om wat meer structuur aan het haar toe te voegen en meer "grip" op het haar te krijgen.
 
Stap 2:
 
Verdeel de driehoek in drie gelijke strengen haar en houd ze in de linkerhand vast, waarbij de haarstrengen door de vingers apart worden gehouden. Begin te vlechten door de rechter haarstreng over de middelste haarstreng te brengen, die nu door de rechterhand wordt overgenomen. De oorspronkelijke rechter haarstreng wordt automatisch de nieuwe middelste haarstreng.
 
Breng nu de linker haarstreng over deze nieuwe middelste haarstreng, waardoor deze haarstreng nu de middelste haarstreng wordt. We hebben nu één complete vlechtcyclus voltooid en nemen het haar weer in de linkerhand, waarbij de strengen haar door de vingers apart worden gehouden, net zoals aan het begin.
 
Hoe een Franse vlecht maken
 
Stap 3:
 
Neem nu een strook haar van de rechterkant van het hoofd en voeg dit toe aan de rechter haarstreng. Leg, net als eerder, de rechter haarstreng over de middelste haarstreng (de middelste wordt weer rechts) en neem alle haarstrengen apart over in de rechterhand.
 
Neem nu een strook haar van de linkerkant van het hoofd en voeg dit toe aan de linker haarstreng. Leg deze streng weer over de nieuwe middelste haarstreng (de middelste wordt automatisch weer links) en neem alle haarstrengen weer over in de linkerhand.
 
Hoe je vingers plaatsen om een Franse vlecht te maken
 
Stap 4:
 
Herhaal stap 3 totdat je de haargrens in de nek hebt bereikt. Je kunt nu gewoon doorgaan met het haar op de gewenste manier stylen. Je kunt er ook voor kiezen om het haar in de nek samen te binden met een klitvrij elastiekje of op andere creatieve wijze vast te zetten en het los te laten hangen. Of je kunt doorgaan met vlechten totdat je het einde van het haar bereikt.
 
Als je bent begonnen met vochtig haar, of als het haar erg vochtig is door de conditioner spray of de ontklittingsvloeistof, maar je vindt het effect van droog ingevlochten haar mooier, laat het ingevlochten haar dan drogen met behulp van een droogkap of een föhn met een diffuser hulpstuk. Eenmaal droog, als het stylingproduct een beetje hard of stug is geworden tijdens het drogen, kun je de individuele haren eenvoudig losmaken door er voorzichtig met je vingers op te drukken.
 
De techniek om een Franse vlecht te maken
 
Bij de demonstratie ging ik verder met het invlechten van de volledige lengte van het haar. De uiteindelijke vlecht kan versierd worden met clips, linten, strikken, bloemen, enzovoort. Nagenoeg alles kan gebruikt worden om een vlecht te verfraaien of zelfs heel bijzonder te maken.
 
De onzichtbare vlecht, of Franse vlecht, resulteert in een subtiele maar verzorgde stijl die goed blijft zitten. Het is een uitstekende manier om lang haar te dragen tijdens diverse activiteiten, zoals sportevenementen, zwemmen, uitstapjes in de natuur, maar ook bij huishoudelijke activiteiten en zelfs voor een speciale touch tijdens een avondje uit.
 
Bij zeer lang haar kan schuin invlechten (van linksvoor naar rechtsachter) een leuke variant zijn op de Franse vlecht, waarbij de vlecht losjes over de schouder valt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het vlechten van haar