Stylen zonder hulpmiddelen

Kapsel met vingergolven
Foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Vingergolven of -slagen, platte krullen en pijpenkrullen
 
We mogen ons gelukkig prijzen dat er vandaag de dag zoveel voorhanden is op het gebied van haarverzorging en haarverzorgingapparaten. Er zijn krultangen, straighteners, haardrogers, verwarmde kammen, warme rollers, krulijzers, en ga zo maar door. Wat je ook met je haar wilt doen, er is wel een apparaat of ander accessoire voor gefabriceerd. Maar dit is niet altijd zo geweest. In vroegere tijden moesten onze grootmoeders het stellen zonder deze technologische snufjes.
 
Als cosmetica experts van deze tijd moeten we leren het haar te stylen op voor ons soms primitieve en achterhaalde methoden. En ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat, wanneer je deze technieken beheerst, ze een zeer waardevolle aanvulling zullen zijn op je vaardigheden. Met niets meer dan een kam, wat speldjes en een styling product kun je de prachtigste looks bij jezelf maken. Hier volgen een paar van deze zeer eenvoudige basistechnieken.
 
Vingergolven of -slagen
 
Dit is een stylingmethode die veel in de 20er jaren werd toegepast. Wanneer je de film "Chicago" hebt gezien, dan zul je waarschijnlijk de haarmodellen uit de film op actrice Renee Zellwiger voor de geest kunnen halen. En als jij je tijdens de film afvroeg hoe zij dit voor elkaar kreeg, terwijl zij opgesloten zat in een gevangeniscel, dan licht het volgende een tipje van deze sluier op. Het zijn namelijk vingergolven of -slagen.
 
Nog een mooi voorbeeld voor deze haardracht (hoewel dit niet voor iedereen herkenbaar zal zijn) zijn de haardrachten van velen van de dames uit de slapstick films van Stan Laurel en Oliver Hardy, ook wel bekend als de dikke en de dunne.
 
Hoe vingergolven maken
 
Vingergolven
 
Om vingergolven te kunnen maken, begin je met nat gladgekamd haar waaraan je wat styling product hebt toegevoegd. Vervolgens worden in het haar richels en golven gemaakt met behulp van je handen.
 
Bepaal waar je met je handen wilt beginnen en leg je middelvinger plat over het haar. Pak dan je kam en plaats die rechtstandig tegen de zijkant van je vinger. De tanden van de kam staan op je hoofdhuid. Trek de kam nu zijdelings ongeveer 3 cm door het haar tot zich een richel vormt (de kam blijft tegen je vinger steunen en de tanden blijven op je hoofdhuid, je vinger fungeert als liniaal). Leg de kam nu, zonder hem op te tillen, plat tegen je hoofd. Druk vervolgens je wijsvinger tegen je hoofd naast de middelvinger, waarbij je de ontstane richel tussen de twee vingers inklemt en zachtjes samendrukt.
 
Terwijl je dit doet, plaats je de kam weer rechtstandig en kamt het haar uit in een boog in tegenovergestelde richting. Schuif je middelvinger naar beneden en knijp je vingers weer naar elkaar toe, waarbij je het haar van beneden naar boven iets meeneemt om eventueel zo de richel dikker te maken. Bepaal zelf hoe dik je de richel wilt hebben.
 
Het resultaat zou een richel in de ene richting met daaronder C-vormig uitgekamd haar in tegenovergestelde richting moeten zijn. Verplaats je hand één of twee vingerdiktes naar beneden en herhaal de hele handeling in dezelfde richting. Bouw door met het maken van deze richels zover als je wilt.
 
Lees verder ...