De waarde van haar

Vrouw die met haar lange haren speelt
Foto: Depositphotos
Samson verloor ál zijn krachten toen Delilah tijdens zijn slaap zijn haar knipte en hoe zou de prins tot bij Raponsje kunnen klimmen zijn zonder haar lange haren? In “The Gift of the Magi” pent O. Henry een ontroerend kortverhaal neer waarin haar de hoofdrol speelt. De schoonheid en kracht van haar wordt vaak vermeld in de literatuur, verheerlijkt in de beeldende kunsten en ook gevonden in veel passages van heilige geschriften van alle godsdiensten.
 
Kunnen we een waarde toekennen aan haar? En indien ja, hoeveel is haar waard? Het antwoord op deze vragen zal zeker afhangen van de persoon aan wie je dit vraagt.
 
Een kankerpatiënt die te maken krijgt met haarverlies tijdens de chemotherapie zal je een ander verhaal te vertellen hebben dan een Aziatische vrouw die haar haren verkoopt aan makers van pruiken en op die manier een broodnodig centje verdient om haar gezin te voeden.
 

Haar en psychologie

Wanneer het haar van een man uitvalt, dan kan dit voor hem het einde van de wereld betekenen. Het kan het begin zijn van een midlifecrisis en daar is zelfs een nieuwe motor niet tegen opgewassen. Het helpt ook niet dat zijn vrouw zijn kale kopje als het nieuwe sexy omschrijft. Nee, in plaats daarvan spendeert hij liever duizenden euro’s aan haartransplantaties. Dat hij er kort na zo’n behandeling uitziet als een wandelende tandenborstel kan hem niet deren, want oef, zijn ego is gered. Oplossingen bedenken voor de uitdunnende haarlijn van mannen: het is een miljardenindustrie die zowat alles aanbiedt, van toverdrankjes over vitamines tot haarstukjes.
 
Haarverlies kan dames net zo hard treffen als heren en voor vrouwen is de uitdaging zelfs nog groter dan voor mannen, want kaal wordt bij hen niet geassocieerd met sexy. Een gezonde haardos geeft vrouwen zelfvertrouwen en een goed gevoel en de échte waarde van hun haar gaat veel dieper dan een modeverschijnsel.
 
Vrouw met erg lang en waardevol haar
Foto: Shutterstock

Haar en emoties

Ben je ook ooit radeloos geweest na een haarbehandeling die compleet de mist inging? Of door een verknoeide kleuring of een permanent met catastrofaal resultaat waardoor je je huis niet meer uit wou en je kapper wou verbannen naar een plaats waar de zon nooit schijnt? Deze ervaringen kunnen de zaken in perspectief plaatsen. Op dat moment voelde je hoe belangrijk je haar écht is voor jou en dat geen geld van de wereld dit object van trots en blijdschap zou kunnen vervangen.
 
Hoeveel relaties zijn er al niet stukgelopen nadat één van beide partners, meestal de vrouw, voor een totaal nieuw kapsel koos? Mannen kunnen hierop erg gevoelig reageren en kunnen zelfs een emotioneel trauma oplopen door een plotse en extreme verandering van het kapsel van hun vriendin of vrouw.
 
Vaak is een verandering van kapsel – en dan hebben we het over een grote wijziging van kleur of snit en minder over een bijknipbeurt – een uiterlijk teken dat iemand vanbinnen veranderd is en dit kan beangstigend overkomen voor de partner. Mannen kunnen dit ook gaan beschouwen als een vertrouwensbreuk en het erg persoonlijk opnemen. “Hoe kan je mij dit aandoen? Ik werd verliefd op jou met je lange haar en nu wil je het knippen? Dit is niet eerlijk!” Het is een typische reactie en het komt jammer genoeg méér voor dan we denken. Misschien is hier een diepere analyse nodig die een volledig boek zou kunnen vullen.
 
Haar veroorzaakt emoties, zowel bij de drager als bij de toeschouwer. Het is geen neutraal onderdeel van ons en de emotionele waarde is moeilijk te doorgronden.
 
Lees verder ...