De waarde van haar (2)

Haardonatie - Lange vlecht net voor het knippen
 
Vorige pagina
 

Haar en religie

Geschriften van alle culturen hebben passages met instructies over hoe je je haar moet dragen, of je het mag knippen en wanneer en hoe je dit moet doen.
 
Het rastafarianisme – de religie die zelfs voor non-believers een levensstijl geworden is – vraagt zijn orthodoxe volgers om hun haar nooit te (laten) knippen. Het knippen van dit symbool van kracht, vrijheid, verzet en respect wordt beschouwd als zondig. Deze levensstijl dweept met passages uit de Bijbel om dit te staven.
 
Voor de Indische sikhs is de Keski (tulband) één van de 5 symbolen van het geloof, de belangrijkste zelfs. Haar wordt beschouwd als een gift van God en mag niet geknipt worden. Om het te beschermen dragen sikhs een tulband. De hoge waarde toegedicht aan haar gaat hier zover dat geen enkel scheermes mag gebruikt worden voor gelijk welk lichaamshaar. Haren worden beschouwd als antennes die ons verbinden met de goddelijke energie en zonder die connectie zou iemand niet enkel het contact met God verliezen, maar zou er ook groot gevaar bestaan dat die persoon uiteindelijk zijn zinnen verliest.
 
In de Polynesische cultuur wordt haar beschouwd als een expressie van mana (bovennatuurlijke kracht). Polynesiërs laten het dan ook groeien. Het mag echter wel geknipt worden om te rouwen om een overleden familielid.
 
Ook in andere culturen zijn er gelijkaardige geloofsovertuigingen. Allen hebben ze gemeen dat haar symbool staat voor sterkte en connectie met het kosmische element.
 

Haar als statement

Eén van de bekendste musicals aller tijden is “Hair”. De film en de Broadway musical zijn nog altijd even populair en haast iedereen herkent de soundtrack. Het verhaal brengt ons terug naar een tijd waarin lang haar een statement was van tegencultuur, van vrije geest, expressie en revolutie. Vandaag de dag zijn mannelijke paardenstaarten bijna mainstream geworden, maar er zit nog steeds een tikkeltje rebellie in elk van hen.
 
Rocksterren zouden nog niet half zo boeiend zijn zonder hun lange haren. En óf ze weten hoe ze die moeten schudden! Of kan jij je Sammy Hagar inbeelden met een keurige en korte haarsnit?
 
Statements hoeven trouwens niet enkel met lang haar gemaakt te worden. Punk had een enorme impact met net het tegenovergestelde en extreem kort haar met meer of minder kleur en piekjes maakt steeds indruk en stuurt een boodschap uit van “Ik doe het op mijn manier”.
 

Haar doneren

Misschien wel de meest onmeetbare waarde van haar is het doneren ervan. Een haardonatie kan zowel in Nederland als in België.
 
In Nederland kan je haar doneren. Via haarstichting.nl help je vrouwen met borstkanker en kinderen en ouderen die het financieel niet zo breed hebben. Haarwensen.nl is er dan weer voor kinderen tot en met 18 jaar die hun eigen haar verliezen door een medische behandeling of één of andere vorm van alopecia. Wanneer jij je haar doneert, kunnen deze kinderen kosteloos kiezen uit een collectie haarwerken.
 
Ook in België kan je haar doneren via Think Pink, de nationale borstkankercampagne. Heb je een staart gezond haar van minstens 30 centimeter lang, dan kan je die aan de organisatie schenken. Een pruikenfabrikant gaat er daarna mee aan de slag en zo kunnen vrouwen met borstkanker ondersteund worden. Alle info vind je op geefomhaar.be.
 

De haarindustrie

De internationale markt voor menselijk haar is een gigantische industrie geworden met sterke roots in Azië en Zuid-Amerika. Naarmate haarverlengingen steeds populairder worden, stijgt de vraag naar lange lokken gemaakt uit menselijk haar en daarmee ook de prijzen ervan. In 2007 exporteerden China en India menselijk haar voor een totale waarde van ongeveer 130 miljoen euro. En dat bedrag is sindsdien alleen maar toegenomen.
 
Wat betekent je haar voor jou? Zou je er een prijs op kunnen kleven? Alle bovenstaande voorbeelden bewijzen dat haar een kostbaar goed is, of de waarde nu financieel of emotioneel is.
 
©Kapsels.net
Foto's: Shutterstock
 
Lees ook: Psychologie van haarkleuren