Ontharingscrèmes

Ontharingscrème
 
Epileercrèmes: een pijnloos alternatief om te ontharen.
 
Het lichaam ontharen is iets wat voorkomt in haast alle culturen. Bepaalde gedragscodes spelen daarbij een rol en zij die deze esthetische codes niet volgen, kunnen grote sociale problemen ervaren.
 
Bijgevolg werden veel verschillende methodes ontwikkeld om overtollig haar te verwijderen. Het gebruik van crème en chemische ontharende middelen is één van de populaire en efficiënte technieken om tijdelijk buitensporig en cultureel niet aanvaard lichaamshaar te elimineren met onmiddellijke resultaten.
 
De geschiedenis van epileercrèmes.
 
Epileercrèmes gaan terug tot 4000 – 3000 vóór Christus. Vrouwen maakten toen hun eigen crèmes met ingrediënten zoals zetmeel en arsenicum om hun lichaamshaar te verwijderen. Bij de Romeinen ondergingen deze crèmes een verandering en werden ze gezien als populair alternatief voor de bloederige bedoening veroorzaakt door mesjes.
 
In de 19e eeuw was het bij vrouwen populair om te experimenteren met zelfgemaakte epileercrèmes, die meer natuurlijke ingrediënten bevatten zoals wijn, eiken- en walnootolie. Tegenwoordig zijn epileercrèmes nog steeds een efficiënte ontharingsmethode.
 
Hoe epileercrèmes werken.
 
In tegenstelling tot andere methodes die de haarfollikel vernietigen, werken epileercrèmes door het haargedeelte boven het huidoppervlak te verwijderen. Het haar is gemaakt op basis van een proteïne – keratine genaamd – en epileercrèmes bevatten een mengeling van lichtjes bijtende chemicaliën zoals sodium en calciumthioglycolaat, wat de bindingen verbreekt die de keratine samenhouden en het haar zijn sterkte geven. Na een aantal minuten lossen de chemicaliën de keratine in de haarschacht bij het huidoppervlak op en zo valt het haar uit.
 
Hoe epileercrèmes te gebruiken.
 
Het gebruik van epileercrèmes is een eenvoudige en makkelijke procedure. Toch zijn er enkele stappen die moeten gevolgd worden om optimale resultaten te bekomen. Eerst en vooral moet u een kleine test uitvoeren vooraleer u de crème aanbrengt op een grotere zone, want sommige mensen kunnen overgevoelig reageren op de chemicaliën in de crème. Vindt er een reactie plaats, dan zal de geteste huid rood worden en kan jeuk en irritatie ontstaan. De meeste mensen echter hebben geen reactie en kunnen de crème dus op een veilige manier gebruiken.
 
Ontharingscrème
 
Zorg ervoor dat de huid zuiver, droog en vrij van elke vorm van olie en lotion is, want deze producten kunnen de werking van de chemicaliën verhinderen. Zorg er eveneens voor dat er geen sneetjes in de huid zijn, want dit zou erg oncomfortabel aanvoelen. Breng een ruime hoeveelheid crème aan, zonder echter te gaan overdrijven. Zorg dat de hele zone gedekt is.
 
Het is belangrijk om de crème niet in te wrijven, maar wel aan te brengen met het spateltje dat meestal in de verpakking steekt en dan zachtjes op de huid te duwen. Laat de crème inwerken zolang als aangegeven door de producent. Gok niet, maar gebruik een uurwerk en verwijder de crème op tijd, want anders zou er verbranding en huidirritatie kunnen ontstaan.
 
Verwijder de crème samen met het haar met de spatel in een neerwaartse beweging. Spoel met warm water om zeker te zijn dat alle crème weg is en dat de zone zuiver is. Droog de huid en doe eventueel de bijgevoegde lotion op. Als alternatief kan een milde bodylotion gebruikt worden om de huid te helpen verzachten en bevochtigen. Gebruik enkele dagen geen harde producten op die huid, want anders kan irritatie ontstaan.
 
De voordelen van epileercrèmes.
 
In tegenstelling tot de meeste andere ontharingsmethodes is het gebruik van epileercrèmes compleet pijnloos. Dit is dus de ideale oplossing om haar te verwijderen van gevoelige zones, zoals de bikinilijn en zones waar het moeilijk is om te scheren, zoals de oksels. Epileercrèmes zijn een goedkope ontharingsmethode.
 
Lees verder ...