Aziatisch haar

Aziatische vrouw met lang haar
Foto: Shutterstock
Recent werd mij gevraagd naar de mogelijke problemen in het omgaan met het haar van mensen van Aziatische afkomst. Aziatisch haar is gewoonlijk erg steil, grof en vaak resistent. Dit betekent dat het moeilijk kan zijn om ermee te werken voor die mensen die geen ervaring hebben met het omgaan met dit soort haar.
 
De meeste kappers krijgen bij het aanleren van hun vak te maken met een beperkt aantal haartypes, afhankelijk van waar ze studeren en stage doen. In een schoolomgeving is dit vaak een kwestie van oefenen op oefenhoofden, waarvan het haar behandeld werd om uniforme textuur te bieden en te reageren op stylingtechnieken. Deed de kapper stage in een kapsalon met een etnisch divers cliënteel, dan is de kans groot dat hij of zij al wat ervaring heeft in het omgaan met verschillende haartypes.
 
Verder zijn de meeste kappers getraind om om te gaan met de specifieke noden van verschillende haartypes en om hun stylingtechnieken te leren aanpassen aan de specifieke kenmerken van iemands haar. In het geval van Aziatisch haar is het zo dat iemand die exclusief met Aziatische haartypes werkt bedrevener zal zijn in het stylen van Aziatisch haar. En sommigen zijn van mening dat het hebben van een Aziatische kapper de beste manier is om er zeker van te zijn dat je een geweldige service krijgt als Aziatische, maar dit is geen noodzaak.
 
Laten we de uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen bij Aziatisch haar bekijken en bespreken hoe je je stylingtechnieken kunt aanpassen om je resultaten te maximaliseren. We zullen het hebben over de snit, de kleur en de styling. We zullen de mogelijke problemen schetsen en oplossingen bieden.
 
Snit:
 
Aangezien de meeste Aziatische types haar erg steil zijn, opteren veel Aziaten voor lineaire kniplijnen en kapsels die stompe snit toepassen. Laagjes worden gewoonlijk toegepast als afschuining en verknippen van de randen om volume te verminderen en het haar glad en zacht te houden. Dit betekent niet dat Aziatische types haar niet gelaagd mogen worden. Integendeel, veel Aziaten hebben gezichtstypes die vragen om gelaagde snitten om volume te verwijderen op verschillende zones van het hoofd om te zorgen voor een flatterend silhouet.
 
Bob voor Aziatisch haar
Afbeelding: AI-illustratie
De textuur van Aziatisch haar houdt in dat de meeste van deze gelaagde snitten specifieke styling zullen vergen om het volume een boost te helpen geven in de gewenste zones. We zullen het hierover hebben in het onderdeel styling. Onthoud voorlopig dat de algemene regels van esthetiek bij het omgaan met Aziaten en hun haar op dezelfde manier gelden als bij iedereen.
 
Een Aziatisch persoon met grof, dik haar heeft misschien wel meer verknipt haar nodig en reageert beter op gelaagde kapsels dan een Aziaat met fijn en/of dun haar*. Voor mensen met fijn/dun haar moeten laagjes tot een minimum beperkt blijven en is het beter dat de snit algemeen stomp gehouden wordt met meer zuivere, scherpe kniplijnen.
 
(*Wanneer we de termen grof en fijn en dik en dun gebruiken, dan hebben we het over twee verschillende groepen kenmerken van haar. Grof en fijn verwijzen naar de afmeting van de individuele haarschacht, terwijl dik en dun verwijzen naar de dichtheid van het haar en het aantal haren op de hoofdhuid per vierkante centimeter.)
 
Styling:
 
Wanneer het gaat om Aziatische types haar, dan zijn dezelfde factoren die een rol spelen bij het knippen dubbel zo belangrijk om te overwegen bij het stylen. We hadden het daarnet al over het stylen toen we het knippen van het haar in gelaagde kapsels en het toevoegen van volume aan Aziatisch haar bespraken: dit kan op verschillende manieren gebeuren met de gebruikelijke traditionele technieken. Maar soms zal je te maken hebben met Aziatisch haar dat moeilijk te stylen is en een tekort heeft aan wat we in het algemeen “body” noemen.
 
In deze gevallen kan je een chemische service gekend als “body wave” overwegen. Dit is eigenlijk een “losse krul permanent”, waarbij de rollers niet echt een krul, maar eerder een buiging in het haar creëren. In gevallen waarbij het haar plat tegen de hoofdhuid ligt, zal het inbrengen van de rollers in een hoek van meer dan 90° er helpen voor zorgen dat er wat lift bij de schedel en meer volume overal in het haar ontstaat.
 
Golvend Aziatisch haar met een body wave
Afbeelding: AI-illustratie
Het voordeel van een body wave voor de meer problematische Aziatische types haar is dat die de cuticula (schubbenlaag) opent en wat frictie tussen de haarlokken toelaat, waardoor je het haar met traditionele technieken tot betere resultaten kunt stylen. De meeste kappers zijn van mening dat ze via een body wave Aziatisch haar dat daarvoor niet langer dan enkele minuutjes krul behield nu wél zullen kunnen stylen met een losse krul.
 
In gevallen waarbij chemische behandelingen niet nodig zijn, kan het dat de textuur van Aziatisch haar misschien wat meer warmte vergt om tot dezelfde resultaten te komen. Verder behandel je best geen te grote hoeveelheden haar tegelijk wanneer het haar ook dik is. Werk liever met kleine segmenten haar om er zeker van te zijn dat de hitte volledig doordringt en laat het haar volledig afkoelen vóór verdere manipulatie.
 
Lees verder ...