Aziatisch haar (2)

Gebleekt en kort geknipt Aziatisch haar
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Kleur:
 
Het kleuren van Aziatisch haar heeft zijn eigen uitdagingen, omdat de natuurlijke kleur van haast elk Aziatisch type haar het donkerst mogelijke niveau en de donkerst mogelijke tint is. Om gelijk welke andere kleur in Aziatisch haar te bekomen, moet je haast altijd eerst de natuurlijke kleur verhelderen. Dit kan enorm schadelijk zijn voor de integriteit van het haar wanneer dit niet zorgvuldig uitgevoerd wordt.
 
Er bestaat een theorie dat de uniformiteit van Aziatische haarkleur en de moeilijkheden eigen aan het veranderen van kleur de reden zijn voor het overwicht aan fel gekleurd haar bij Aziatische animatiefiguren. In de meeste gevallen echter hebben levende individuen met haar in een gelijkaardige kleur pruiken gebruikt of een erg streng kleurproces ondergaan om die kleuren te bekomen.
 
Een voorbeeld: de jonge Aziatische vrouw die haar haar kauwgomroze wil, moet eerst het haar bleken om de kleur zo licht mogelijk te maken vooraleer ze de gewenste schakering van roze aanbrengt. Gezien de hoeveelheid kleur die bij dit verhelderingsproces moet verdeeld worden, bestaat er een sterk risico op verlies aan zoveel proteïne in de haarstructuur dat de nieuwe kleur niet zal houden (en niet lang zal meegaan als ze toch houdt). In deze gevallen is het gebruik van proteïne-additieven nodig en kan dit helpen om de gewenste kleur te bekomen.
 
Natuurlijk hebben heel wat vrouwen van Aziatische afkomst (niet te vergeten anderen met gelijkaardige zwarte haartypes) gekozen voor een kleurproces dat hun haar een reflectie van een bepaalde kleur geeft. Met andere woorden, het haar werd geverfd zonder te bleken en kreeg een glansbehandeling, zodat – wanneer het licht op het haar schijnt – de flitsen van weerspiegeld licht in de gewenste kleur schijnen.
 
Ik heb bourgognerood, magenta, lavendel en zelfs kobaltblauw gezien. Deze kleurbehandelingen zijn subtiel, maar toch efficiënt, en zijn geweldig voor iemand die een professioneel imago moet behouden, maar een beetje persoonlijkheid weerspiegeld wil zien in zijn of haar look.
 
Aziatisch meisje met blond haar
Afbeelding: AI-illustratie
Dit is eveneens een uitstekend gebruik voor kleurstroken waarbij enkel gerichte kleurstroken gecreëerd worden – gewoonlijk binnenin het haar – zodat alleen een klein deeltje van het haar een drastisch verhelderings- en kleurproces ondergaan heeft en het kleurpaneel getoond kan worden in verschillende stijlen, verborgen wanneer dit gewenst is of mogen “piepen” wanneer het haar los gedragen wordt. Ook andere gerichte kleurtoepassingen worden toegepast bij hen die niet hun hele kapsel willen blootstellen aan een drastisch proces.
 
Deze kunnen technieken omvatten waarbij alleen de haarpunten gebleekt en geverfd worden, waarbij er stroken zijn en zelfs het momenteel populaire ombré-effect waarbij het haar stapsgewijs verhelderd wordt zodat het lichter wordt naarmate je de uiteinden van de haarschacht het verst van de hoofdhuid bereikt.
 
Tot slot: voor hen die hun haar helemaal niet wensen te bleken en die een kleurtoepassing willen die tijdelijk is en met een shampoo kan weggespoeld worden, is er de zogenaamde “kalktechniek”, waarbij echt kalk gebruikt wordt om een ondoorzichtige kleur op het haar toe te passen. In sommige gevallen worden oliepastels gebruikt aangezien die zorgen voor een kleur die krachtiger is (maar het kan dat je een zuiverende shampoo nodig hebt om de kleur makkelijk te verwijderen).
 
Aziatisch haar met een onnatuurlijke kleur
Afbeelding: AI-illustratie
De kalk-/pastelstick wrijf je gewoon langs de lengte van het haar dat je wenst te verven. Doordat de kleur ondoorzichtig is, kan je die gebruiken zonder het haar te moeten bleken (alhoewel de kleur helderder zal zijn op lichter haar) en doordat de kleur enkel op het oppervlak van de haarschacht zit, kan die makkelijk met shampoo verwijderd worden.
 
Professionele tip: als je wil dat de kleur meer opvalt bij donkerdere schakeringen van natuurlijke kleur, probeer dan het haar te bespuiten met haarlak en laat de haarlak volledig drogen vooraleer je de kalk-/pastelkleur aanbrengt. Het is beter om twee of drie keer licht te spuiten dan het haar in één keer te verzadigen met haarlak, dit om samenklitten te voorkomen.
 
De haarlak zal fungeren als afdichtingsmiddel en de kalk/pastel strikt op het oppervlak van het haar houden (en zo ervoor zorgen dat die makkelijker kan verwijderd worden). Bovendien zal de haarlak het haar een textuur geven waar de kalk/pastel zich makkelijker kan aan vasthechten, voor betere resultaten.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe bleek ik Aziatisch haar?
 
Groeit Aziatisch haar sneller?