Asymmetrische Kapsels

Grafische voorstelling van eenn asymmetrisch kapsel
 
Wat zijn asymmetrische kapsels? Voor wie zijn ze geschikt? Zijn ze moeilijker te creëren dan symmetrische of harmonieuze kapsels? Laten we de zaken eens één per één van naderbij bekijken:
 
Wat zijn asymmetrische kapsels?
 
Een asymmetrisch kapsel is gewoon een kapsel dat niet hetzelfde is aan beide kanten. Of specifiek een kapsel dat een “onevenwichtig” patroon volgt. In de jaren tachtig, toen kort haar erg populair was bij sommige vrouwen, maakten artiesten zoals Cyndi Lauper wat erg opvallende kapselkeuzes. Aan één kant was haar haar met de tondeuse geschoren tot je bijna geen haartje meer zag en aan de andere kant was het erg lang en gelaagd in woelige lokken. Bovenaan was het piekerig en het werd geleidelijk langer om over te gaan in de twee aparte zijkanten.
 
Een andere vorm van asymmetrie kan bekomen worden door minder drastische verschillen. Er zijn klassieke bobs geweest die aan één kant van het hoofd een bepaalde lengte hadden en geleidelijk langer (of korter) werden tot op een bepaald punt aan de tegenovergestelde zijde van het hoofd.
 
En de asymmetrie hoeft zelfs niet het hoofd volledig te omvatten. Je kan een asymmetrisch element in je kapsel creëren door een diagonale lijn in je pony te steken of door je pony uitzonderlijk lang te laten terwijl de rest van je haar kort is.
 
Voor wie zijn asymmetrische kapsels geschikt?
 
Heel wat mensen voelen zich geroepen om meer asymmetrische kapsels te dragen omdat ze een statement willen maken met hun haar. Ze zijn erg extravert en hebben graag aandacht, vooral als het hun haar betreft. Je vindt asymmetrische kapsels gewoonlijk bij jongeren, vooral bij diegenen met wat vreemde interesses.
 
Maar dat betekent niet dat andere mensen geen asymmetrische kapsels kunnen dragen. In feite kan het incorporeren van een asymmetrisch element in een kapsel helpen om het gezicht te flatteren en onevenwichtige gelaatstrekken in harmonie te brengen. Iemand met een grote of overdreven vooruitstekende neus bijvoorbeeld kan het gezicht flatteren met behulp van een gehoekte scheiding en een diagonaal geknipte pony.
 
Asymmetrisch kapsel
 
Eveneens kunnen asymmetrische kapsels goed zijn om wat tegengewicht en harmonie te brengen bij zachte gelaatstrekken. Iemand met een rond gezicht en toonloze kin bijvoorbeeld, kan kiezen voor een kapsel dat langs achter kort geknipt is tot het beentje achteraan en geleidelijk langer wordt tot onder kinniveau. Zo krijgt die persoon een langer gezicht en het idee dat de kin opvallender is dan eigenlijk het geval is.
 
Zijn asymmetrische kapsels moeilijker te creëren?
 
Asymmetrische kapsels zijn soms moeilijker te creëren, maar dan alleen in de zin dat een asymmetrisch kapsel gewoonlijk het mengsel is van twee aparte kapsels. Langs één kant kan je een klassieke A-lijn bob hebben, terwijl je aan de tegenovergestelde kant een korte jongensachtige pixie snit hebt. De moeilijkheid kan bestaan uit het doen samengaan van twee kapsels om een nieuw samenhangend geheel te distilleren. Het is ook een kwestie van het kiezen van twee aparte kapsels die goed kunnen samengaan en er goed uitzien wanneer ze gecombineerd worden.
 
Ik weet niet of ik zou aanraden om een kale knikker te combineren met een lang gelaagde techniek, alhoewel er, afhankelijk van de betrokken lengtes, misschien kapsels zouden zijn waarbij dit toch goed zou werken.
 
Foto: HBRH/Shutterstock
©Kapsels.net