De macht van de haarkleur (2)

Achterkant van vrouwen met verschillende types haar
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Een jeugdige verschijning wordt in onze maatschappij met kenmerken zoals energie, enthousiasme en actieve seksualiteit verbonden – zowel privé als beroepsmatig. Dr. Lewis: “Hoe meer de mensen verouderen, hoe sterker het streven om er zo lang mogelijk goed en jong uit te zien.”
 
Meetbare samenhang: mooi haar versterkt innerlijke waarden
 
Het gevoel van eigenwaarde staat in direct verband met de toestand van het haar. De houding van vrouwen veranderde op een bad hair day beduidend tegenover een dag met haar in goede toestand. De verklaring: wanneer vrouwen door anderen als zelfbewuster beoordeeld worden, dan voelen deze vrouwen zich door deze reacties ook daadwerkelijk beter en populairder. Dit vertaalt zich dan in hun houding – wat opnieuw een positieve stimulans is voor de beoordelingen.
 
Na het verven werden dezelfde vrouwen als aanzienlijk zelfbewuster waargenomen dan voorheen (68 % tegenover 30 % voordien). Niet verrassend bijgevolg, dat er met de nieuwe haarkleur bijna dubbel zo veel complimentjes waren (47 % tegenover 25 %).
 
Resultaten van de studie in Duitsland (1010 ondervraagde personen)
 
Eerste indruk
 
De eerste indruk, het eerste oordeel over iemand, verandert aanzienlijk met de toestand van het haar. 68 % van de Duitsers meende dat de vrouwen op de foto’s achteraf populair waren (tegenover 47 % op de foto’s vooraf). Bijna dubbel zoveel mensen dachten dat de vrouwen na de kleurbehandeling zelfbewust waren ( 71 % tegenover 36 % voorheen). Ook de inschatting van het succes nam een sprong vooruit (42 % achteraf versus 16 % vóór de behandeling).
 
Zelfbewustzijn
 
Het zich goed voelen hangt sterkt af van het uiterlijke voorkomen. Hoe beter men zich voelt, hoe zelfbewuster men beoordeeld wordt door derden. Op de vraag “Ziet deze vrouw er tevreden uit over zichzelf?” antwoordde 92 % “Ja” bij de foto’s na de kleurbehandeling (tegenover 69 % bij de foto’s vooraf).
 
Luminositeit van de kleur
 
Mooi haar is een boost voor de schoonheid. 88 % van de ondervraagden zei dat het haar mooi was na de behandeling tegenover 58 % vooraf.
 
Gezond haar
 
Glans, veerkracht en luminositeit van de kleur zijn de criteria voor het waarnemen van gezond haar. 95 % van de ondervraagden beoordeelde het haar van de vrouwen na de kleurbehandeling als gezond of heel gezond tegenover nauwelijks 78 % voorheen.
 
Complimentjes
 
Mooi haar trekt aan: dubbel zo veel ondervraagden gaven aan dat ze de vrouw in kwestie waarschijnlijk een complimentje zouden geven: 63 % tegenover 36 % bij de foto’s vooraf.
 
Levensstijl
 
Mooi, glanzend haar heeft een onmiddellijke invloed op de beoordeling van de inkomensverhoudingen. De vrouwen na de kleurbehandeling werden voor 46 % gecatalogeerd als welgesteld of goed geplaatst tegenover slechts 18 % vooraf.
 
Gedrag van uitgaven
 
79 % van de ondervraagden meende bij de beoordeling van de foto’s achteraf dat de vrouw in kwestie elke maand een massa geld uitgaf voor haar kapsel, tegenover slechts 39 % vooraf.
 
Geloofwaardige kappersaanbeveling
 
64 % oordeelde bij de foto’s achteraf de kappersaanbeveling van de persoon in kwestie te zullen volgen (tegenover 42 % bij de foto’s vooraf).
 
Bron: Wella