De macht van de haarkleur

Glanzend blond haar in een bob geknipt
 
Een glanzende haarkleur is een meetbare imagobooster
 
Een jeugdige uitstraling begint in het hoofd – en aan het hoofd: haar en haarkleur zijn beslissende factoren wanneer het gaat om de beoordeling van een vrouw door derden. Ook het gevoel van eigenwaarde is sterk afhankelijk van de toestand van het haar. Dit staat in een actuele wetenschappelijke studie die in vijf Europese landen werd uitgevoerd en door de universiteit van Sussex werd verwerkt.
 
Opbouw van de studie
 
De studie werd uitgevoerd in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Rusland en Italië. Drie vrouwen tussen de 28 en 45 jaar oud werden voor en na de kleurbehandeling gefotografeerd onder exact dezelfde omstandigheden (licht, achtergrond, fotograaf, kledij, make-up). Deze voor en na foto’s werden volgens het toevalligheidsprincipe gebruikt voor online bevraging.
 
Aan de hand van de foto’s beoordelen per land 1010 personen de vrouwen volgens bepaalde criteria, onder andere eerste indruk en geschatte leeftijd, gevoel van eigenwaarde, uitdrukkingssterkte en conditie van het haar, evenals frequentie van complimentjes, levensgevoel en –stijl, gedrag van uitgaven en geloofwaardigheid bij kapsalonaanbeveling. De algemene verwerking gebeurde in samenwerking met de universiteit van Sussex, Engeland, door Dr. David Lewis, psychoanalist en directeur onderzoek en ontwikkeling van Mindlab International.
 
Directe correlatie tussen haartoestand en persoonsinschatting
 
Het effect van een glanzende haarkleur is verbluffend: niet enkel het haar zelf werd na een verse kleurbehandeling als gezonder en mooier beoordeeld. Ook andere inschattingen van de persoon in kwestie hielden direct verband met de toestand van het haar. De vrouwen werden na de kleurbehandeling namelijk als beter, zelfbewuster, succesvoller en geliefder ingeschat dan vóór de kleurbehandeling.
 
De eerste indruk telt
 
De eerste indruk van iemand bouwt zich op in fracties van seconden en kan, volgens Dr. David Lewis, later niet meer herzien worden. Wanneer mensen een voor hen onbekend gezicht zien, valt het oordeel heel snel aan de hand van non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukking, houding of huidtoestand. In de eerste plaats spelen ook volume, vorm, kleur en conditie van de haren een bepalende rol, wanneer het bijvoorbeeld gaat om de beoordeling van leeftijd, zelfbewustzijn, geliefdheid en levensomstandigheden.
 
Door de meting van de oogbewegingen van de ondervraagde personen bij de beoordeling van personen aan de hand van een bepaalde vragenlijst, konden deze verbanden exact gemeten worden.
 
Haarkleur is sleutelsignaal voor het inschatten van de leeftijd
 
De vraag naar jeugdigheid stelt zich in deze eeuw niet enkel in verband met hoe vrouwen zich voelen, maar vooral ook hoe derden reageren. Vrouwen kunnen deze reacties door de toestand van hun haar en haarkleur beslissend beïnvloeden. Zo zijn witte haren weinig voordelig wanneer het om het inschatten van leeftijd, jeugdigheid en andere kenmerken van iemand gaat.
 
Volgende pagina