Permanent straightenen

Lang steil haar, in een U-vorm geknipt
Foto: Dreamstime
Permanente straightening is een steeds populairdere haarbehandeling en kan verschillende benamingen hebben, zoals thermale reconstructie, relaxers, Japanese haarstraightening of zelfs een rechte permanent. Het eindresultaat is echter altijd hetzelfde: je hebt steil haar en hoeft geen stijltang meer te gebruiken. Je kunt letterlijk "wassen en gaan" zoals iemand met natuurlijk steil haar dat kan doen.
 
Dit systeem werkt door middel van een chemische behandeling van het haar: de cystinebindingen worden verbroken en opnieuw gevormd met behulp van een stijltang. Daarna worden neutraliserende middelen toegevoegd om alles permanent te maken. Al het behandelde haar zal op deze manier blijven, maar alle nieuwe haargroei zal niet worden beïnvloed door de behandeling en zal dus in dezelfde staat groeien als je oorspronkelijke haar. Dit kan leuk zijn voor iemand die wat volume wil behouden, terwijl het grootste deel van het haar steil blijft.
 
Bijwerken
 
Aangezien de nieuwe groei niet verandert, betekent dit dat je om de 4 tot 8 maanden je behandeling moet laten bijwerken als je deze look wilt behouden. De frequentie van bijwerken hangt af van de tijd die nodig is om je haar opnieuw te laten groeien. De eerste keer dat je je haar laat straightenen, kan dit 2 tot 8 uur duren, afhankelijk van de lengte en dikte van je haar.
 
Geschikte haartypes
 
Bijna alle haartypes komen in aanmerking voor permanent straightenen, inclusief gekleurd haar, hoewel het wordt afgeraden om de behandeling binnen 2 weken na het verven van je haar te laten doen. Het is ook het beste om je haar niet te verven in de eerste 2 weken na de behandeling. Haar met highlights is misschien niet geschikt, omdat dit als beschadigd haar wordt beschouwd na het bleken.
 
Om de beste resultaten te behalen, wordt ook aanbevolen om je haar gedurende de eerste 48 uur na de behandeling niet te wassen. Tijdens deze periode is het ook het beste om geen krultang of andere stylingtools te gebruiken en je haar niet op te steken om de behandeling niet te beschadigen. Hierdoor zou je haar er misschien niet zo steil uitzien.
 
Haar permanent straightenen - Voor en na
Foto: AndreyPopov/Getty Images/Canva
Voor iedereen?
 
Veel mensen overwegen mogelijk deze behandeling, maar denken dat hun haar te krullend is om goede resultaten te behalen. Het is echter een feit dat zelfs het meest krullende en ruwe haar op deze manier succesvol kan worden behandeld. Kroesvrij haar dat niet dagelijks hoeft te worden gesteild, kan precies zijn wat je zoekt als je haar wat moeilijk te beheersen is.
 
Permanent straightenen is geschikt voor bijna alle leeftijden vanaf 12 jaar. Het kan echter nodig zijn dat jonge meisjes worden begeleid door een volwassene bij het kiezen voor een behandeling die een blijvend effect zal hebben op hun uiterlijk. Leeftijd kan ook invloed hebben op de tijd die nodig is voor de nieuwe haargroei, dus kan het zijn dat je vaker of minder vaak bijwerkingen nodig hebt.
 
Je hebt misschien al gemerkt dat er doe-het-zelf kits bestaan om hetzelfde effect thuis te bereiken: er zijn voor- en nadelen aan verbonden, die voor elke gebruiker anders kunnen zijn. Misschien heb je zo'n behandeling nog nooit op je eigen haar of op het haar van iemand anders toegepast, en loop je dus het risico dat er dingen misgaan door gebrek aan ervaring. Het resultaat kan ook niet zijn wat je had verwacht, en er bestaat ook een risico op haarbreuk tijdens de behandeling als deze niet correct wordt uitgevoerd.
 
Vaak wordt aangeraden om naar een professional te gaan met veel ervaring in dergelijke behandelingen: niemand wil deel uitmaken van iemands opleiding en eindigen met beschadigd of ontbrekend haar. Er is veel minder risico op problemen wanneer je kiest voor iemand die getraind is in permanent straightenen dan wanneer je dit op eigen houtje probeert te doen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het straightenen van haar