Het haar stylen met de paardenstaart twister

Kapsel met een leuke paardenstaart
Foto: Lithian/Shutterstock
Als jij halflang tot lang haar hebt met niet te veel structuur, dan kun jij met de paardenstaart twister met enkele eenvoudige handelingen zeer leuke accenten aan je haar geven, waardoor een gedraaid maar fraai effect aan je haar wordt gegeven zonder dat er verder veel extra hulpmiddelen nodig zijn om het haar op zijn plaats te houden. Het haar wordt namelijk verder op zijn plaats gehouden door het haar zelf en er ontstaat, naarmate het "twisten" op meerdere plaatsen wordt toegepast, een geweven stijl die iets weg heeft van een Franse vlecht.
 
twister Dit styling hulpstuk was zeer populair in de 90er jaren en werd veelvuldig op meestal verder los gedragen haar toegepast. Maar het kan vanzelfsprekend ook nu nog steeds een leuk hulpmiddel vormen bij de diverse kapsels voor even zo diverse gelegenheden.
 
Je kunt met behulp van dit apparaatje op eenvoudige en toch elegante manier het haar uit je gezicht houden om je niet te storen bij je dagelijkse activiteiten, maar je kunt het ook gebruiken als extra verfraaiing in een van de vele opgestoken kapsels. De paardenstaart twister bestaat uit één stuk en is eigenlijk niets anders dan een, vaak van kunststof gemaakt, puntig stokje dat uitloopt in een soepele maar toch sterke grote lus die kan meebewegen met je haar.
 
Het maken van een enkele twist
 
Stap één
 
Begin met schoon haar en benevel het lichtjes met een conditioner die je niet hoeft uit te spoelen of met een ontklittingsvloeistof. Hierdoor zal het haar soepeler worden en gemakkelijker om mee te werken. Kam of borstel het haar goed uit om het soepel en klitvrij te maken.
 
Ik heb er voor gekozen om een paardenstaart midden op het achterhoofd en net onder de schedelrand te maken waarna ik het haar vastbond met een klitvrij elastiekje dat ik ongeveer 4-5 cm van de hoofdhuid liet zitten, bij dikker haar kan dit eventueel iets verder. Je bent natuurlijk vrij om elke plaats op het hoofd te kiezen om deze draaiing met de paardenstaart te maken. Kam of borstel de staart opnieuw uit om er zeker van te zijn dat hij soepel en klitvrij is.
 
Stap twee
 
paardenstaart Steek nu de paardenstaart twister exact in het midden aan de bovenkant van de paardenstaart tussen de hoofdhuid en het elastiek door het haar heen, zodat de punt van de twister aan de onderkant van het haar achter het elastiekje zover uitsteekt zodat je hem straks gemakkelijk kunt pakken. Steek nu het losse haar van de paardenstaart door de lus en trek de paardenstaart twister in zijn geheel voorzichtig door het haar heen, waardoor het haar van de paardenstaart meegenomen wordt. Als al het haar eenmaal door het eigen haar is heen getrokken en weer vrijhang, kun je het apparaatje van het haar afschuiven.
 
Het resultaat is een paardenstaart die door de draaiing naar binnen is gedraaid, waardoor het haar van de zijkanten op elegante wijze gedraaid ligt en het losse haar van de paardenstaart dichter tegen het achterhoofd ligt. Door de draaiing met de paardenstaart twister zal het elastiekje achter de draaiing en buiten zicht blijven. Is dit niet het geval, trek de paardenstaart dan iets strakker aan.
 
Borstel het losse haar uit zodat het weer soepel en klitvrij is. Eventueel kun je de haareinden naar binnen krullen met een krultang of verder steil maken met een straightener. Benevel het kapsel lichtjes met wat haarspray en maak eventuele zichtbare losse haartjes op het hoofd en bij de ingedraaide zijkanten glad.
 
Het kapsel kan ook verder aangepast worden voor een geklede aangelegenheid door het losse haar naar binnen te draaien en de haareinden onder de draaiing en uit het zicht vast te zetten met schuifspelden, waardoor een druppel ontstaat.
 
Het kapsel is zowel flatteus met als zonder pony en heeft geen verdere versiering nodig, omdat anders de aandacht afgeleid wordt van het speciale accent in het haar. Een iets sportiever uiterlijk wordt verkregen door het los hangende haar in te vlechten en vast te zetten met een klitvrij elastiekje en/of mooi haaraccessoire.
 
Een ander geval is het wanneer de draaiing in omgekeerde volgorde uitgevoerd wordt. Hiermee bedoel ik dat de draaiing ook andersom gemaakt kan worden, namelijk vanaf de onderkant naar boven. Dit geeft een geheel ander effect aan het haar en de staart komt verder van het hoofd af te staan. In dit geval is het ook beter om bij de aanzet van de paardenstaat een grote haarspeld of strik te plaatsen.
 
Zou jij deze twist ook willen maken, maar beschik je niet over een paardenstaart twister, dan kun je het volgende doen. Je hebt hiervoor een stuk lint van ongeveer 40 cm lang en ongeveer 0,5 cm breed nodig dat je in de lengte dubbel vouwt. Neem zoals gebruikelijk het haar bij elkaar om de paardenstaart te maken. Splits het haar verticaal in twee delen en leg het lint hier tussen zodat het gesloten gedeelte aan de bovenkant ligt en tussen het haar uitsteekt. Doe het haar weer bij elkaar en maak de paardenstaart.
 
Om de draaiing te maken klem je voor weerstand de uiteinden van het lint zijdelings van de paardenstaart in de ene hand, terwijl je met beide handen de paardenstaart door de lus van het lint haalt. Trek nu met het lint de staart in zijn geheel door het haar heen en maak het model verder af zoals eerder is beschreven.
 
Variaties op de enkele paardenstaart twist
 
We bespraken al de paardenstaart twist op een lage paardenstaart. Deze kan dus van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven uitgevoerd worden, waarna de staartaanzet verder wordt versierd met een haaraccessoire. Een andere leuke variant is het opnemen van het haar boven op het hoofd tot op of iets voorbij de kruin en met dit haar een paardenstaart te maken die vervolgens van boven naar beneden ingedraaid wordt waarna de paardenstaart vrij hangt met de rest van het losse haar. Door de draaiing van boven naar beneden, zal ook deze staart iets naar achteren hangen en weer een geheel gaan vormen met het losse haar.
 
Er is van alles mogelijk met de paardenstaart twister. Als jij twee paardenstaartjes kunt maken, dan kun je de twister ook hierop toepassen. Bijna elk mogelijk model dat gemaakt wordt met paardenstaarten of vlechten is hier voor geschikt. Probeer het eens in gedachten te combineren met een van de opgestoken modellen die hier op de site beschreven staan. Al wat je nodig hebt is je fantasie.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over paardenstaarten