De drastische knipbeurt

Dramatisch kort geknipt haar
Foto: Istockphoto
De overgang van lang naar kort haar
 
Of je nu een promotie hebt gekregen, of het zat bent dat jouw kind je haar gebruikt als zijn persoonlijk speelgoed, of gewoon iets nieuws nodig hebt, het veranderen van je kapsel van lang naar kort kan heel leuk zijn - maar ook zenuwslopend. Als je bijna je gehele leven lang haar hebt gehad, kan het nog verontrustender zijn.
 
Hoe weet je wat goed bij jouw gezicht staat? Is kort haar gemakkelijker te onderhouden dan lang haar? Maar wat als, het ergste wat jou kan overkomen, je het niet leuk vindt? Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen naar korter haar.
 
1. Neem je persoonlijkheid in ogenschouw. Ook al ziet een kort en piekerig kapsel er ontzettend leuk uit op iemand die van sporten houdt en die avontuurlijk is, en jij hebt een rustige persoonlijkheid en houdt je wat meer op de achtergrond, dan kun jij je ongemakkelijk voelen. Aan de andere kant, veel tijd moeten investeren aan het inkrullen van haarlagen kan te veel werk zijn voor iemand die op zoek is naar een "opstaan en wegwezen" kapsel.
 
2. Let op het soort haar dat je hebt. Is het dun? Krullend? Vooral bij korte kapsels gaan sommige modellen alleen samen met bepaalde soorten haar. Is jouw haar bijvoorbeeld dun, dan zal een kapsel van één laag het nog dunner doen lijken en zelfs een beetje vet. Is jouw haar erg krullend, dan zullen sommige stijlen je op een poedel laten lijken. Niet erg charmant dus! Meer over het analyseren van je haar lees je hier.
 
3. Let op de vorm van je gezicht. Het doel van een goed kapsel is om de illusie van een symmetrisch en ovaal gezicht op te wekken. Als je al een ovaal gezicht hebt, wees dan maar blij! Je zult uit meer stijlen kunnen kiezen. Zo niet, dan doe je er goed aan om op foto´s van mensen te letten die een vergelijkbare gezichtsvorm hebben met dat van jou.
 
Lange lagen aan de voorkant en kortere lagen aan de achterkant zullen bijdragen aan het optisch verlengen van een rond gezicht. Lagen die het gezicht omlijnen kunnen grove jukbeenderen verzachten. Pony´s kunnen grote en vierkante voorhoofden camoufleren.
 
4. Ga naar een stylist die je vertrouwt. Nu is niet het moment om naar een goedkope €5 kapper te gaan. Als jij geen stylist hebt waar je op kunt rekenen, informeer dan bij iemand wier kapsel je goed bevalt. De meeste mensen zullen graag hun mening geven over welke kapper goed is en vooral welke niet.
 
Het kan ook verstandig zijn om vooraf verschillende kapsels op een foto van jezelf uit te proberen. Momenteel zijn hiervoor gratis apps beschikbaar.
 
Afgeknipt haar dat op de vloer ligt
 
5. Maak een dubbele afspraak. De assistente zal de afspraak inplannen volgens een tijdschema dat voor elke soort behandeling vast staat; een paar uur voor permanenten en kleuren en slechts 30 minuten voor knippen.
 
Laat de assistente weten dat je naast het knippen voldoende tijd wilt hebben om de stylist foto´s van haarmodellen uit boeken of tijdschriften of het internet wilt laten zien waarvan jij denkt dat ze je zullen staan, maar ook de verschillende opties wilt kunnen bespreken evenals de angsten die je mogelijk nog hebt, om samen tot een oplossing te komen.
 
Misschien hebben de betere salons een consultatie en knip optie, maar als dit niet het geval is, vraag hier dan toch om (en wees bereid hiervoor eventueel iets meer te betalen).
 
6. Praat met de stylist. Ook al zal dit artikel je een beetje in de goede richting sturen, in deze situatie is de stylist je beste vriend. Hij of zij kan je helpen te bepalen wat het beste bij jouw gezicht, je levensstijl en je type haar staat. Het is nu zeker geen moment om verlegen te zijn. Als jou een suggestie wordt gedaan waarvan je denkt dat je dit niet leuk zult vinden, zeg dat dan.
 
Je kunt beter nu je mond open doen, nu de schaar jouw haar nog niet raakt. Maar beantwoordt de vragen van de stylist ook naar alle eerlijkheid. Als jij geen ochtendmens bent, moet hij of zij hier van op de hoogte zijn voor bij jou een kapsel aangemeten wordt dat elke morgen voor je naar je werk gaat wel 30 minuten extra van je tijd vraagt om je te kunnen presenteren.
 
7. Let goed op hoe de stylist jouw haar in model brengt. Vraag bij elke stap om uitleg over wat er gedaan wordt en waarom. Onthoud, je zult dit vanaf morgen elke ochtend zelf moeten doen!
 
8. Ontspan en geniet. In het ergste geval vind je het niet leuk. Het fijne van haar is dat het maar tijdelijk is. Als het korte kapsel niet is wat je er van had gedacht, kun je het altijd weer uit laten groeien. Geniet in de tussentijd van alle complimenten die mensen je geven en ze je vertellen hoe moedig het van jou is om zo´n drastische verandering te ondergaan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over kort haar