Improvisaties met krullen

Hoe krullen toevoegen aan lang haar
 
Technieken om krullen en volume toe te voegen
 
We bespraken al eerder de verschillende technieken om het haar te stylen zonder gebruik te maken van de reguliere kappersbenodigdheden: vingergolven of -slagen en platte krullen (denk 20er jaren). Maar veel vrouwen die ik spreek zijn van mening dat vingergolven en platte krullen te moeilijk zijn om zelf te maken. Het is waar dat deze technieken een beetje oefening en geduld vragen om ze met enige precisie te kunnen uitvoeren.
 
Toch hoeft het stylen van het haar zonder gebruik te maken van de reguliere hulpmiddelen niet moeilijk te zijn of veel geoefend te worden. Wanneer je alleen een paar krullen of wat volume wilt toevoegen, probeer dan eens te improviseren op de gewone krultechnieken. Dit is een gemakkelijke manier om enige variatie toe te passen, het is prettiger te dragen dan de gewone krulspelden en het vraagt niet veel tijd.
 
Wat heb je nodig?
 
- Krulklemmen (clips) of schuifspelden
 
- Stylekam of puntkam
 
Het maken van het kapsel
 
Deze techniek kan toegepast worden op zojuist gewassen haar, van conditioner voorzien haar of schoon droog haar. Beginnen met droog haar heeft het voordeel dat na de behandeling de krullen opnieuw snel droog zullen zijn. Voor onze demonstratie gebruikten we een oefenhoofd met schoon droog haar.
 
Allereerst borstelden we de haren om ze klitvrij en soepel te maken. Daarna besproeiden we de buitenzijde van het haar lichtjes met een proteïnerijke conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden en begonnen we aan de improvisatiekrullen. Ons oefenhoofd heeft een natuurlijke scheiding aan de linkerkant die we wilden behouden, dus we begonnen bovenop het hoofd aan de rechterzijde direct naast de scheiding met het maken van de krullen.
 
Wanneer je bovenop het hoofd en rondom het gezicht krullen wilt maken, neem je eenvoudig met de kam een klein deel van het haar op en kamt dit soepel. Hierna rol je de lok losjes om je vinger. Indien je grotere krullen wilt (zoals wij ook deden), rol dan de lok rond twee vingers. Zodra je dit gedaan hebt, zet je de vingertop van de omwikkelde vinger bij de wortelaanzet van de lok tegen het hoofd aan en schuift de krul voorzichtig van je vinger af plat tegen het hoofd aan. Zet de krul vast met een clip of een schuifspeldje en ga verder met een volgend deel van het haar.
 
Pas nadat de bovenkant en de zijkanten van het hoofd ingerold zijn, ga je verder aan de achterkant. Besproei gerust, indien nodig, het haar nog wat om het licht vochtig te houden. Je kunt nu op dezelfde wijze verder gaan, waarbij de krullen plat tegen het hoofd liggen, of je zet de krullen nu horizontaal tegen je hoofd vast met een speldje tegen het uitrollen, zoals wij ook deden met het oefenhoofd.
 
Zodra je alle lokken hebt ingerold en stevig hebt vastgezet, benevel je het gehele haar met een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden. Laat hierna de krullen drogen. Dit kun je op natuurlijke wijze doen, maar je kunt ook gebruik maken van een droogkap of van je föhn met het diffuser hulpstuk, waarmee je het droogproces versnelt. Tijdens onze demonstratie lieten we het haar op natuurlijke wijze drogen.
 
Zodra de krullen droog zijn (en afgekoeld als je gebruik maakte van de droogkap of de föhn), verwijder je de clips of de schuifspelden en maakt de krullen wat los met je vingers. Hierna kun je met behulp van een styling borstel het haar wat soepeler maken en een stijl creëren met soepele individuele krullen. Of, als je dit leuker vindt, de krullen bij elkaar borstelen en zo een style maken met golven en meer volume.
 
Zoals je ziet heb je niet per definitie een krultang, warme rollers of krulspelden nodig om een mooie look te maken. Het is zelfs niet nodig om moeilijke technieken te oefenen voor het behalen van mooie resultaten. En je kunt zoveel krullen toevoegen als je maar wilt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér tips voor krullend haar